Tradiția berii de Crăciun: din Danemarca în toată lumea

0
Tradiția berii de Crăciun: din Danemarca în toată lumea

Sărbătorile sunt anunțate de Berea de Crăciun, care revine pe piață, ca în fiecare an, în ediție limitată.

Deschiderea de Crăciun

Deși această bere o avem iarna și în România, în Danemarca este întâmpinată altfel. Cum danezii au inventat acest tip de bere, o folosesc ca pe un simbol prevestitor al sărbătorilor.

Prima bere de Crăciun se vinde la ora 20:59 în prima zi de vineri a lunii noiembrie. E o întreagă sărbătoare în toată țara pentru a o întâmpina. Această zi este numită de localnici „Ziua J” (J vine de la julebryg – englezescul brew – adică berea de Crăciun pentru care în română nu există un nume specific). Tot acum, cântecele de Crăciun se aud pentru prima dată pe străzi, oamenii sunt bucuroși și deschide oficial sezonul sărbătorilor, în special în comerț.

Începuturi

Berea de Crăciun nu a fost o invenție spontană în Danemarca, ci s-a dezvoltat pe parcursul a sute de ani, când oamenii de la țară făceau și preferau să bea o bere bună și tare de sărbători, ca să meargă la mesele îmbelșugate. Așa a apărut de fapt această bere făcută după o rețetă aparte și aromată cu diverse condimente. Tradiția s-a împământenit ușor-ușor, iar berea ușor dulceagă este și azi servită cu terci de orez.

Apoi, de aici, a apărut și tradiția comerțului, iar berile de sezon și-au făcut și ele loc pe piață. În 1905, Calsberg a scos prima bere de Paști, foarte alcoolizată (∼ 8%). Fiind piață, mai tari decât berile tradiționale, au avut nevoie și de un nou nume, așa că beer a devenit brew.

Încă de atunci, Tuborg s-a menținut pe piață cu cea mai bună și faimoasă Christmas brew, numită și snebajeren (bere de zăpadă) care astăzi este distribuită în lumea întreagă.

Rețete de tot felul

Berea de Crăciun presupune o cantitate mare de malț și hamei caramelizate. Uneori se adaugă și liquorice (esență din rădăcină de lemn dulce), un condiment amărui. Acestea se pun în cantități mari, de aici și culoarea, gustul puternic și alcoolizarea mare ale berii.

Bere de Crăciun și în România

Ediția limitată Tuborg Christmas Brew este lansată anual, simultan, în mai multe piețe din Europa, în prima zi de vineri a lunii noiembrie, continuând astfel tradiția de peste 36 ani, începută în Danemarca în 1981. În România, tradiția a fost începută în anul 2000. Berea de Crăciun va fi pe piață timp de 10 săptămâni, începând cu data de 3 noiembrie.

Fabricată după rețeta maestrului berar Per Krieger Larssen, Tuborg Christmas Brew este o bere brun-roșcată produsă din trei tipuri de malț, având o aromă distinctă de lemn dulce și un conținut de alcool de 5,6%.

Comments

comments

LEAVE A REPLY