Am fost la Târgul Tradițional Turcesc din Fundeni 9

0
Am fost la Târgul Tradițional Turcesc din Fundeni 9

Din întâmplare, aflu pe Facebook că avem un Târg Turcesc în București, care are o tradiție mai veche și se desfășoară în fiecare an, cu patru săptămâni înainte de începerea Ramadanului. Norocul a făcut să-l prind în ultima zi, la spartul târgului cum s-ar spune.

Târgul – Kermese Davet – are loc în Șoseaua Fundeni nr 9, la Fundația de Servicii Islamice. Odată ce am intrat aici, m-am simțit ca într-un colț aglomerat de Izmir, unde nu știam unde să mă uit mai întâi. Chiar la intrare erau tarabele cu haine tradiționale și eșarfe colorate, obiecte din plastic, covoare de tot soiul, dulciuri împachetate și chiar cosmetice.

În spate era petrecerea: câteva standuri cu mâncare tradițională, într-o expoziție plină de viață ce lua ochii oricui. Și unde toată lumea vorbea turcește. Chiar la primul stand, cel de lipii, câteva doamne stau în spate și modelează coca, o umplu cu brânză, carne sau cartofi, apoi le pun la făcut pe plite încinse. Un adevărat spectacol culinar! Mirosul cărnii ne-a ademenit încă de când am intrat de la tarabele de vizavi. Doar ne-am uitat cum sunt preparate, că noi ne-am dus acolo pentru faimoasele dulciuri. Care, apropo, mi-au dat concepția despre ce înseamă dulce peste cap!

Am mâncat dulciuri de tot felul, am luat baclavale la pachet și am băut cea mai bună limonadă cu mentă din viața mea. Am descoperit și osmanli șerbet, adică berea turcească – un suc de cireșe și portocale cu multe-multe condimente. Mie mi-a mirosit a Crăciun sincer.

Printre meșteșuguri și altă culinară, m-am bucurat că se poate vizita moscheea centrului, un lăcaș luminos în care am admirat mozaicurile de pe coloane și pereți. Femeile au voie doar sus, la etaj, ceea ce este perfect pentru o priveliște și mai interesantă!

Târgul are loc anual, câte 10 zile înainte cu o lună de intrarea în Ramadan și este deschis zilnic de dimineață (9-10) până seara (20-21). Păcat că nu are o promovare suficient de bună în Social Media și afli doar din întâmplare de el.

Vă las cu fotografiile:

Am fost la Târgul Tradițional Turcesc din Fundeni 9

Posted by Cory's Blog on 8 Mai 2017

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY