Share location, o nouă funcție Google Maps

0
Share location, o nouă funcție Google Maps

Google Maps vine cu una dintre cele mai așteptate funcții, ca cei apropiați să nu ne mai tot bată la cap cu „Unde ești?”!

„Unde ești?” și „Cât mai ai până ajungi?”. Două întrebări foarte comune, de care cu toții ne-am lovit atunci când a trebuit să ne întâlnim cu cineva sau am întârziat la o petrecere. Răspunsurile nu sunt însă întotdeauna ușor de oferit. Un instrument care să ajute la găsirea mai facilă a acestora se va găsi în Google Maps. Funcția se numește partajarea localizării în timp real (în engleză: real time location sharing), iar persoana (sau persoanele) cui vom da această informație va/vor putea vedea în orice moment unde ne aflăm pe hartă și cât mai avem până la întâlnire. Opțiunea poate fi dezactivată oricând, cu un singur click, sau poate fi activată pe o perioadă determinată. Funcția „share location” este disponibilă în aplicația Google Maps de la Android și iOS, dar și pe versiunea ei de desktop.

Cum funcționează

Dacă vrei ca cineva să știe unde ești în orice moment, trebuie să accesezi opțiunea „Share location” din meniul din stânga al aplicației Google Maps sau să apeși pe cercul albastru care te identifică pe hartă, iar apoi să alegi aceeași opțiune. Următorul pas este să alegi cui permiți să-ți cunoască poziția pe hartă și cât timp să fie activă funcția de „share location”. Poți trimite linkul prin ce aplicație vrei tu (Messenger, Whats App, SMS, etc).

Oamenii cărora le-ai dat poziția ta pe harta te vor vedea pe harta lor. Faptul că ai împărtășit poziția ta pe hartă cuiva îți va fi indicat de o pictogramă ce va apărea deasupra busolei, pe hartă. Poți să oprești funcția de „share location” în orice moment.

Un video descriptiv al funcției de partajare a localizării în timp real se găsește aici:

Serviciul de partajare a localizării este disponibil și atunci când este utilizată funcția de navigare a Google Maps. Dacă întârzii la întâlnire poți trimite timpul estimat până la destinație, ca să știe cealaltă persoană când ajungi. Pentru aceasta trebuie să apeși butonul „More” în interfața de navigare și să selectezi opțiunea „Share trip”. Persoane (sau persoanele) cărora le-ai partajat aceste informații vor vedea în timp real cât timp mai ai până ajungi și te pot urmări pe drumul către destinație. Partajarea se încheie automat când ai ajuns la destinație.

Mai multe detalii ale funcției de partajare a localizării prin Google Maps:

 • Partajarea localizării se poate face cu oricine. Poți selecta persoane dintre contactele telefonului, din agenda Google sau poți trimite un link către un prieten printr-o aplicație de mesagerie sau social media.
 • Pentru a putea utiliza funcția de „share location” trebuie să ai un cont de Google. Cei cărora le partajezi nu trebuie însă să aibă neapărat un cont de Google, le poți trimite acest lucru printr-un link.
 • Câteva scenarii în care funcția de partajare a localizării se dovedește foarte utilă:
  • Găsești repede drumul către locul unde sunt prietenii, mai ales dacă ești pe drum și grăbit;
  • Îți găsești prietenii în spații ample, precum festivaluri sau evenimente sportive;
  • Îi spui persoanei cu care urmează să te întâlnești cât mai ai până când ajungi.
 • Poți să-ți partajezi localizarea pe termen nelimitat sau nu. Perioada minimă este de 15 minute, iar maximum este până în momentul în care oprești funcția.
 • Partajarea localizării este activă până în momentul în care o oprești. Închiderea aplicației Google Maps nu dezactivează funcția.  
 • Funcția de partajare a localizării pe Google Maps va fi disponibilă în următoarele zile la nivel global, fiind vorba de un proces de implementare.

Comments

comments

LEAVE A REPLY