REPORTAJ: Stil şi eleganţă într-o casă

0

De îndată ce treci pragul casei familiei Ailenei, realizezi că te afli într-un loc aparte, în care eleganţa, inovaţia şi modernitatea – toate îmbinate cu bunul gust – te inspiră şi te uimesc. Imediat poţi observa că aici proprietarii se simt într-adevăr bine şi sunt mândri de noua lor casă, se simt “ca într-un hotel de cinci stele, cu deosebirea că nu te supraveghează nimeni, ai posibilitatea să petreci timpul liber în cel mai plăcut mod cu putinţă.”

M-au întâmpinat într-un living mare şi primitor. Livingul este înconjurat de plante exotice, iar iluminatul este atât direct, cât şi indirect, natural, cât şi artificial. Iluminatul indirect, filtrat de plante, creeaza o atmosferă unică şi deosebit de intimă. Culoarea bej-maronie a parchetului de bambus îmbinată cu verdele crud al plantelor generează o senzaţie de confort total.

Alăturarea de forme geometrice determină un aspect incitant al spaţiului, iar privirea nu are niciun motiv de plictiseală, descoperă permanent detalii. De pe platforma livingului se poate coborî la plante sau se poate accede în camera inel, cu vedere către sud. În faţa acesteia există un bazin cu apă pentru plante plutitoare şi o platformă terasată cu gazon. Totul te invită la linişte. Privirea nu este agresată de mobilă, covoare sau tablouri.

De la proprietar aflu că ventilaţia este atât naturală, cât şi prin sisteme automate, iar aerul este mereu proaspăt. Căldura vine atât din pardoseala, cât şi din pereţi. A gândit livingul în aşa fel încât să ofere posibilitatea de a găzdui un număr mare de persoane, acestea putând să stea împreună sau să se împartă pe grupuri, în funcţie de subiectul comun de discuţie. Datorită barului şi a celor trei locuri de “bârfă”, nimeni nu va fi deranjat de prezenţa celorlalţi.

“La un moment dat, după ce am adus în living o plantă foarte frumoasă, un croton de culoarea vişinei putrede (grena), ne-am hotărât să dotăm livingul şi cu două canapele de aceeaşi culoare cu a crotonului. Probabil că dacă planta nu va trăi foarte mult, va trebui să schimbam şi canapelele.”

Tot din living, se poate accede într-o încăpere cu formă cilindrică. Încăperea este traversată, prin interior, de un cilindru transparent, care face legătura terasei descoperite de deasupra, cu bazinul cu apă pentru plante plutitoare de la parter. Stând la căldura iarna (şi citind eventual o carte), prin cilindrul transparent poţi vedea fulgii de nea care trec prin cameră, dar nu pot fi atinşi. Iar atunci când plouă, picăturile de ploaie traversează şi ele încăperea şi poţi avea impresia că eşti afară. Proprietarul spune că senzaţia este extraordinară, ai impresia că pluteşti. Încăperea cilindrică are un aspect star-treck, podeaua este neagră cu inserţii reflectorizante, iar plafonul este o oglindă neagră. În plafon sunt încastrate matrici de iluminare cu leduri albe. Mai ai puţin şi pleci spre galaxii. Singura pată de culoare este o plantă verde într-un ghiveci roşu.

Pe măsură ce vizitez casa, mă surprinde, din ce în ce mai mult, stilul unic, aparte, care atrage atenţia tocmai prin simplitate. În dormitoare nu există mobilă, dressingul este poziţionat în spatele patului, există două “puff-uri” din perle de polistiren şi o măsuţă pentru televizor. Paturile sunt rotunde, au o înalţime de 16 cm faţă de podea, deci se doarme mai mult “pe jos”. Stilul de amenajare înclină mai mult către asiatic decât către european. Din fiecare dormitor poţi ieşi pe o terasă acoperită (închisă pe timpul iernii), din această terasa poţi sări direct în piscină sau poţi trece într-o altă terasă, liberă, neacoperită, înconjurată de flori.

Un aspect care unora li se va părea foarte interesant este că între dormitor şi baie nu există uşă, poţi intra direct de pe parchet în cadă, şi poţi privi, în timp ce faci hidromasaj, la televizorul din dormitor. Doar între camera cu cadă şi spaţiul unde există WC-ul şi bideul există uşă, dar şi aceasta este din sticlă translucidă. Proprietarul spune că senzaţia de disconfort pe care ţi-o oferă iniţial acest aspect ascunde, de fapt, o invitaţie la intimitate, în cel mai adevărat înţeles al ei. Conceptul nu este nou, dar nu este utilizat deloc în locuinţele clasice, unde fiecare cameră trebuie neaparat să poată fi blindată faţă de celelalte. Nuanţele alese în dormitor (parchetul bej, perdelele albastre) se completează şi se asortează cu baia albastră. Este un aspect foarte interesant, care place de la prima vedere.

Aici,  rufele folosite nu se mai depozitează, ci sunt trimise printr-un tobogan către spaţiul din subsol unde există maşina de spălat, uscător şi masă de călcat. Ventilaţia este automatizată, s-au eliminat complet aburii şi mirosurile.

Curăţenia se menţine deosebit de uşor, eliminându-se incomodul aspirator care trebuia băgat în priză şi tras prin cameră. Acum totul se realizează prin aspirare centralizată: se introduce simplu furtunul de aspirator într-o flanşă din perete, nu face deloc zgomot, se aude doar un fâsâit aproape insesizabil. Din comutatorul furtunului se porneşte/opreşte aspiratorul centralizat, care se află în camera tehnică din garaj.

DESPRE CASĂ, PROIECT, PROBLEME ÎNTÂMPINATE

Locuinţa propriu-zisă este formată din mai multe corpuri de clădiri, unite prin diverse soluţii arhitectonice. Clădirile care alcătuiesc locuinţa au fost pozitionate astfel încăt să existe mai multe posibilităţi de acces.

“Proiectul a fost realizat de un prieten vechi de-al nostru, arhitectul Sassu Andrei. Arhitectul nostru a câştigat un concurs internaţional de arhitectură, în 1990, iar acum lucrează pentru o societate franceză care construieşte în Dubai. Implicit, am avut avantajul unui proiect futurist, care să pună în practică dorinţele noastre pentru locuinţa ideala.”

“Înainte de a începe construcţia, am mai construit pe terenurile adiacente câteva clădiri, toate cu aspect modern şi neconformist, forme geometrice perfecte. Acest lucru a permis ca, având în vecinătate clădiri moderne, să modificăm uşor proiectul iniţial, optând evident către un stil modern, la calitate maximă.”

Principala problemă întâmpinată la construcţie a fost instalarea unor sisteme elastice în structura de rezistenţă pentru prevenirea efectelor unui seism. Acest lucru a fost foarte dicifil deoarece corpurile ce alcătuiesc complexul au înălţimi, structuri, greutăţi şi frecvenţe de oscilaţie diferite şi a necestitat acordarea unei atenţii deosebite.

Datorită dorinţei de a echipa această locuinţă cu tot ceea ce era modern şi neconvenţional, în anul 2005 au trebuit a fi făcute o serie de modificări/adaptări, necesare instalării echipamentelor tehnice: sistemul de aspirator centralizat, instalaţiile de încălzire în pardoseală şi în pereţi, sistemul centralizat de condiţionare a aerului, liftul panoramic, centrala solară, generatorul de tensiune, instalaţiile piscinei, etanşarea bazinelor interioare pentru plante, drenarea apei, instalaţiile de iluminat cu led-uri, etc.

De asemenea, pentru a putea alimenta clădirea cu apă plată (obţinuta prin tratarea apei din pânza freatică în staţia de preparare de apă plată), a fost necesară construirea unui spaţiu subteran adiacent locuinţei.

Din dorinţa ecologizarii la maximum a impactului determinat de utilizarea locuinţei, s-a realizat, în decursul anului 2007, conectarea casei la un sistem de încălzire prin intermediul pompelor de căldură (sistem apă-apă), sistem care nu consumă, pentru realizarea încălzirii, niciun fel de combustibil fosil. Tot din această dorinţă, s-a montat şi centrala solară, care, în timpul verii, face faţă singură necesarului de apă caldă.

“Am dorit exact ce a ieşit. Cred totuşi că ceea ce a ieşit depăşeşte dorinţa iniţială. Dacă ne-am inspirat de undeva, atunci am făcut-o cu siguranţă inconştient, vizitând, înainte de a începe construcţia, multe locuri unde am putut vedea atat arhitectura veche, cât şi foarte modernă.”

În situaţiile când divergenţele de opinie asupra aspectului interior trebuiau rezolvate, proprietarii au apelat şi la căţiva designeri, doar cu titlu consultativ, pentru că, în final, au ales din ideile proprii. Ca şi concept general, atât în casă, cât şi pe terasele acesteia, există foarte multe plante, atât cu scop decorativ, cât şi cu scop de ecran vizual faţă de vecinătăţi. Construcţia a început în 2005, este finalizată în proporţie de 90% şi se va încheia anul acesta în luna decembrie. Cu alte cuvinte, construcţia se va încheia în 5 ani de la începerea acesteia.

“Costurile cred ca nu pot fi evaluate exact, având în vedere complexitatea proiectului şi utilităţile care concură la funcţionalitatea acestuia. Probabil că sunt mai mari de 5 milioane.”

Pe scurt, spaţiile distincte ale locuinţei sunt:

Subsolul: suprafaţă aproximativă 200 mp, utilităţi/destinaţie : sală de sport, camera centralelor termice (gaz ,lemne, solară), camera stocatoarelor de apă caldă, camera generatorului de tensiune trifazată, buncăr).

Parterul: suprafaţa aproximativă 600 mp, utilităţi/destinaţie: living, bar, trei spaţii de discuţie, cameră inelară cu vedere spre bazinul cu apă pentru plante plutitoare, bazine cu plante exotice iluminate natural, solar pentru orhidee, baie de serviciu, bucătărie, lift, garaj. Garajul este adiacent parterului, conţine spaţiu de parcare pentru cinci maşini, camere tehnice pentru instalaţiile piscinei, camera centralei termice a garajului, beci pentru alimente conservate, vinotecă, seră cu plante, saună, spatiu pentru spălat, uscat şi călcat rufe, spaţii pentru depozitare, etc.

Etajul 1: suprafaţa aproximativă 600 mp, utilităţi/destinaţie: dormitor, dressing, baie (jacuzzi, WC, chiuvete, bideu, tobogan pentru rufele utilizate), camera inel iluminată natural, traversată de un cilindru transparent prin care se pot vedea picaturile de ploaie sau fulgii de nea, terasă exterioară N-E, terasă exterioară E, terasă exterioară S prin care se accede către piscină, piscină zonată începători/avansaţi, bazine exterioare cu plante, bazine triunghi cu sălcii (protecţie vizuală a piscinei), terasă închisă cu uşi glisante, lift, scară descendentă de acces către bucătărie, scara ascendentă de acces pe terasa etajului 2, etc.

Etajul 2: suprafaţa aproximativă 200 mp, utilităţi/destinaţie: dormitor, dressing, baie (jacuzzi, WC, chiuvete, bideu, tobogan pentru rufele utilizate), terasă inel N-E, terasă S închisă cu uşi glisante, lift, terasă exterioară, scară descendentă către terasa etajului 1, bazine exterioare cu plante, scară foarfecă pliabilă de acces către terasa acoperiş, etc.

Terasa acoperiş: suprafaţa aproximativă 150 mp, utilităţi/destinaţie: spaţii deschise tehnice pentru panourile solare şi centrala de tratare/condiţionare unitară a aerului, camera exterioară de acces.

Deşi casa este un loc în care proprietarii au investit enorm, aceasta îşi va acoperi costurile datorită tehnologizării. M-a impresionat bunul gust cu care a fost realizată., originalitatea şi dorinţa de ocrotire a mediului. În cele câteva ore pe care le-am petrecut acolo, am simţit că sunt într-o altă lume unde totul miroase a proaspăt, a crud, unde viitorul se îmbină cu entuziasmul, cu liniştea şi cu bucuria proprietarilor de a locui în această casă superbă, foarte diferită faţă de celelalte locuinţe din comuna Pipera…Şi asta pentru că proprietarii au ştiut să o construiască atât de complex, iar la vedere să o lase atât de simplă. Ca şi ei, de altfel. Totul aparţine stilului şi eleganţei!

Reportaj realizat cu bunăvoinţa domnului Adrian Ailenei.

Comments

comments

LEAVE A REPLY