Păstrează-ți amintirile vii, pe hârtii

0
Păstrează-ți amintirile vii, pe hârtii

Eu sunt genul de persoană care, cum vine din vacanță, se duce să-și scoată amintirile, câteva poze, pe hârtie. Nu e un lucru pe care îl rezolv imediat, dar pasiunea mea pentru poze mă face să depun și acest efort.

Am în camera mea trei rame foto: două care reprezintă momente deosebite alături de prieteni și una super-narcisistă, cu mine în diverse locuri 🙂

Una dintre ramele mele:

dsc02306

Ca să-mi scot pozele, vin acasă, le scot de pe cardul SD, le aleg, pun pe stick ce am de scos. Apoi mă duc la un centru de developare, las stickul și mă întorc sau aștept o jumătate de oră să fie gata. Nu întotdeauna ies bine, anumite poze a trebuit să le refac – ba mi-au ieșit cu margini, ba mi le-au mărit/micșorat nerespectând proporțiile. În fine…în funcție de cât se pricepea omul de acolo. Unde mai pun că, după ce fă foaia lucioasă mai e și piperată ca preț, mai plăteam și câte două seturi. Cred că oricine care scoate poze a pățit-o!

Am găsit soluția: Epson L850!

Cum – sincer – nu le am cu imprimantele și niciodată nu știu ce mai e pe piață…am ajuns la concluzia că mi-am pierdut timpul degeaba în ultimele luni! Zilele trecute, am primit în teste o super invenție: imprimanta care îți scoate pozele direct de pe cardul SD sau de pe stick. Bonus: nu trebuie musai să o conectezi la PC, așa că ai o bătaie de cap în minus!

Eu nu am conectat-o cât timp am avut-o în teste. Nu m-am încurcat cu drivere și nici nu am simțit nevoia să o calibrez din PC după ce am descoperit setările ei proprii.

Poze peste poze

Înainte să mă apuc să fac diferite teste de printare, cum are un sistem special anti-scurgere (cerneala fiind lichidă), a trebuit să-i dau de câteva ori să-și curețe capetele de printare până a ajuns în parametri optimi de printare. Toate testele foto le-am făcut pe hârtie Epson Photo Paper Glossy 10x15cm.

Bonus #2: ca să vezi ce ai pe stick, poți scoate un proof.

dsc02318

Pozele ies ca la „salon”. Am printat poze portret, peisaje, de detaliu, făcute în lumină naturală sau în lumină difuză, din zilele înnorate, dar și noaptea. La pozele închise, am simțit nevoie să-i specific imprimantei un „brighter” și atât. Am observat că o pun nițel în dificultate cu tonurile de negru.

Imprimarea unei fotografii 10×15 pe hârtie glossy durează -după cronometru – maximum două minute setată la cea mai bună calitate. Dacă setezi o calitate normală, pozele pot fi gata și în 20 de secunde.

Păstrează-ți amintirile vii, pe hârtii

Posted by Cory's Blog on 27 Decembrie 2016

Am printat fără bordură (găsești în setări). Eu urăsc borderul ăla alb de mor!

! Ai grijă să setezi din meniul imprimantei tipul de hârtie pe care îl ai, influențează calitatea rezultatului!

Am făcut și un video (cu telefonul, d-aia calitatea imaginii dă cu minus) ca să vedeți cât de ușor se poate printa de pe SD:

Funcții suplimentare

Copiază

Scanează

Imprimanta scanează la 300 dpi. Decizi tu unde să salveze ce a scanat și în ce format (Jpeg sau PNG). Eu am salvat pe stick. Scan-ul are 4 MB. Asta a ieșit:

Testul suprem

Evident, s-a redus la imprimarea unei poze. Una cu multe nuanțe tari.

Vă anunț că Epson L850 a trecut testul meu!

 

Beneficii

 • – meniu simplu, intuitiv
 • – scoate pozele simplu și rapid direct din stick/card SC/cameră prin PictBridge
 • – pozele sunt foarte clare, nu au nici cel mai mic defect (evident, contează să aveți și foaie de calitate)
 • – afișajul LCD de 7cm îți ușurează existența, crede-mă!
 • – are 6 culori (cyan, magenta,light magenta, light cyan, black, yellow), iar fotografiile ies mult mai bine decât la imprimantele cu 4 culori
 • – printează bine chiar și pozele făcute cu front cam-ul telefonului (#selfies!)
 • – recipientul de cerneală poate fi reumplut foarte simplu, nu trebuie scos/schimbat nimic de acolo.
 • – e independentă de calculator, dar o poți conecta oricând ca să printezi direct de acolo
 • – Epson spune că poate tipări, în condiții optime, până la 1.800 fotografii 10×15 cu o singură încărcare a cartușelor (încărcarea cartușelor te costă aproape 300 de lei) = costuri mici, eficiență mare.
 • – costul optim se reduce la 16 bani/poză dacă vorbim doar de tuș. La asta, adăugăm și o foaie fotografică bună de 10x15cm care costă 50 de bani (=66 bani). O poză developată la atelier este cel puțin un leu. La multe bucăți, se simte diferența!
 • – are opțiune de curățare proprie, care se face, din nou, fără ajutorul unui PC.
 • – imprimanta poate printa și pe CD/DVD, are un loc special pentru asta. Nu am încercat.
 • – imprimanta refuză pozele de câțiva kb (downloadate de pe Facebook). Știi și tu deja că nu vor ieși la o super calitate 🙂

 

Minusuri

 • – este mare. Adică știu că e A4 și face de toate, însă ocupă foarte mult spațiu pe birou.
 • – nu a vrut să-mi citească hardul extern.
 • – poate printa din extern DOAR JPG-uri. Nu tu PNG, nu tu PDF. De TIFF, EPS sau PSD nici nu mai zic.
 • – o ușoară nuanță de magenta cu anumite setări (Enhance: On).
 • – nu distinge „la milimetru” tonurile de negru.
 • – mi-ar fi plăcut să pot printa direct din telefon. O conexiune wi-fi ar fi fost aur. Dar poate la versiunile următoare… 🙂

Eu m-am distrat și mi-am redecorat. Preconizez că în doi ani, cu câte o poză din fiecare loc nou vizitat, o să umplu și celălalt perete (o să renunț la post-it-uri). Amintirile sunt valoroase și merită scoase de pe card și puse la vedere.

*Fotografiile au fost realizate cu Sony HX400V.

LEAVE A REPLY