Parcul Natural Văcărești a inaugurat Poteca Diversității Urbane

0
Parcul Natural Văcărești a inaugurat Poteca Diversității Urbane

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) a deschis prima potecă de vizitare din cadrul parcului. Aceasta cuprinde zone de informare, spații tematice dedicate speciilor și habitatelor și un pavilion pentru observații ornitologice. Accesul este liber. Proiectul este realizat cu sprijinul La Fântâna, al Porsche România și Fundației Comunitare București, prin programul Mobilizăm Excelența.

Poteca tematică măsoară aproximativ 2,5 km și străbate principalele zone naturale ale parcului: zona de zăvoi, zona de lacuri, zona inundabilă de mlaștină, zone de vegetație scundă de câmp, zone de tufăriș. Poteca are în componență șapte zone tematice indicate prin panouri de informare: păsări de zăvoi, păsări de apă, viață acvatică, reptile și amfibieni, mamifere, vizuină de vidră și peisaj. Accesul pe potecă începe din Splaiul Unirii 168, din fața complexului rezidențial Asmita Gardens. 

Durata unui tur este de aproximativ 1,30 h. Accesul în parc este liber și se poate realiza atât individual cât și în cadrul grupurilor de vizitare organizate de către ghizii Asociației. Pentru a beneficia de explicațiile ghizilor, recomandăm persoanelor interesate să se înscrie pentru un tur ghidat expediind un e-mail la adresa contact@parcnaturalvacaresti.ro sau urmărind evenimentele planificate pe contul de Facebook al parcului facebook.com/parculnaturalvacaresti/.

Cei care doresc să viziteze parcul sunt rugați să aibă încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate și să respecte regulamentul de vizitare al parcului, afișat pe panoul amplasat la intrare. Astfel, vizitatorii sunt rugați să nu abandoneze deșeuri de ambalaje, să nu aprindă nicio sursă de foc, să nu elibereze animale de apartament, să nu rupă sau să distrugă vegetația. De asemenea, pescuitul este interzis. În parc sunt permise activități de vizitare, activități sportive și de recreere (ciclism, alergare), fotografiere, observarea faunei și a peisajului.

De la preluarea administrației (aprilie, 2017), APNV a demarat mai multe acțiuni menite să asigure protecția și conservarea speciilor și habitatelor precum și operațiuni de vizitare și educație. Astfel, din aprilie 2017, în parc au intrat, în tururi ghidate, aproximativ 2000 de persoane, dintre care peste jumătate elevi, studenți și cadre didactice. În urma operațiunilor de curățenie efectuate în parc au fost strânse și scoase peste 100 de m3 de deșeuri. Activitățile de vizitare și protecție ale parcului vor continua, scopul asociației este transformarea treptată a zonei într-un spațiu educativ dedicat observării naturii, protecției și conservării spațiilor și habitatelor.

Foto: PR

Comments

comments

LEAVE A REPLY