Observații feministe despre lumea a treia

2
Observații feministe despre lumea a treia

În timp ce politicile impuse de Uniunea Europeană împotriva discriminării femeilor nu au prea mari efecte deoarece mentalitățile sunt foarte greu de schimbat, în alte locuri totul se întâmplă de la sine…de foarte mult timp! Și…ghiciți unde? În zona aia pe care noi o știm drept lumea a treia, mai exact în Africa Centrală și de Vest!

Zilele trecute, am văzut pentru prima oară cum arată francii africani. Prima bancnotă nu mi-a atras atenția…apoi am realizat: „oamenii ăștia au femei pe bani??!” Ei bine, da! Și nu în multe locuri de pe glob se întâmplă acest lucru (excludem Marea Britanie, unde nu au de ales).

Apoi mi-am adus aminte de petiția aceea din 2012, care a adunat destule semnături, dar care a fost uitată printr-un raft. Și nu s-a rezolvat nimic. Oare de ce…?

Din curiozitate, am făcut o mică documentare despre francul CFA (Colonies françaises d’Afrique). Am aflat că pe banii lor nu sunt personalități ca la noi, ci doar oameni obișnuiți. De pe Wikipedia am făcut un screenshot să vedem ce e pe fiecare bancnotă:

Screen Shot 2016-01-29 at 11.17.46

Reportul? Din 10 bancnote (deși ele sunt duble), pe jumătate găsim femei, pe patru bărbați, iar una este, să zicem, neutră (pe față găsim portretul mare al unui bărbat, iar pe cealaltă există portretul unei femei scos în evidență, iar în fundal sunt muncitori de ambele sexe). Echitabil, nu?

Și câteva poze:

500/1000 CFA

2000 CFA
10000 CFA
5000 CFA

E…la ei se poate! La noi pe când?

    • Bancnota de 10 lei este reprezentată de Nicolae Grigorescu. Fata e pe spate, nu e o personalitate. Și face parte din decor. Petiția s-a făcut pentru o personalitate pe o bancnotă românească, pentru că la noi pe asta se merge. Conta într-adevăr, dacă și nenii ăștia erau necunoscuți.

LEAVE A REPLY