La volan, alege 0! – 3% dintre accidentele grave sunt din cauza alcoolului

0
La volan, alege 0! – 3% dintre accidentele grave sunt din cauza alcoolului

Road-trip-urile lungi sunt preferatele mele. Merg mult cu mașina și întotdeauna am fost împotriva consulului de alcool la volan. Așa m-a învățat tata. Ori berea, ori volanul. Nu există cale de mijloc pentru viața mea și a celorlalți indiferent cât de „n-am nimic” simt.

După 12 ani de condus, pot să recunosc un șofer băut sau drogat la volan. Și credeți-mă că nu am parte de un trip mai lung fără să dau măcar de unul. Ultima dată, am ieșit cu roțile din dreapta de pe asfalt ca să aibă el loc, să nu se facă praf în TIR-ul ce venea de pe contrasens. Statisticile confirmă situația drastică de pe șoselele noastre (și până la urmă lipsa de educație și responsabilitate):

România se claseză pe locul 10 în lume la consumul de alcool, potrivit OMS, iar efectele se văd pe șosele. Aproximativ 3% dintre accidentele grave, la nivel național, au drept cauză condusul sub influența alcoolului, arată datele Poliției Române.

Un șofer cu o alcoolemie între 0,20 mg/l si 0,50 mg/l are un risc de 3 ori mai mare de a muri într-un accident decât un șofer care nu consumă alcool la volan, avertizează OMS în raportul Global Road Safety Raport 2015. Alcoolul afectează viteza de reacţie, încetineşte reflexele, diminează coordonarea, îl determină pe şofer să subestimeze pericolele, scade vigilența, provoacă somnolență sau scade acuitatea vizuală.

Din 2017, în România, Codul Rutier are toleranță zero față de consumul de alcool la volan. Cu toate acestea, peste 42.000 de permise au fost ridicate în perioada acestui sezon estival – 6.600 au fost reţinute pentru conducere sub influenţa alcoolului.

„La volan, alege 0!”

În acest context, Diageo împreună cu Academia Titi Aur (ATA) lansează o campanie de  educare și conștientizare a riscurilor: „La volan, alege 0!”. Diageo lansează în România și platforma globală de informare și promovare a consumului responsabil de alcool DRINKiQ. Pe lângă instrumente de informare privind consumul responsabil și efectele alcoolulul asupra organismului, platforma pune la dispoziție și un test cu care poate fi calculat timpul de metabolizare a alcoolului, în funcție de sex, greutate, tipul de alcool consumat și cantitate, precum și cursuri online gratuite.

Campania „La volan, alege 0!” a fost demarată la Academia Titi Aur, unde 11 tineri cunoscuți în mediul online, printre care Andreea Enache, Cesar Bitlan, Alex Damian, Laura Mușoroaea, Adrian Dan, Raluca Netca și Alexandru Sync, au fost provocați să își testeze viteza de reacție la volan, atât în simulator, cât și pe circuit, în condiții de 0% alcool versus după consumul a trei cocktailuri preparate cu alcool distilat. La prima probă, desfășurată în simulatorul vitezei de reacție, participanții au obținut, în medie, rezultate cu 14% mai slabe după consumul de alcool (la jumătate de oră de la startul consumului) decât în prima rundă, susținută cu 0% alcool. În cadrul celei de-a doua probe, desfășurate pe circuit, timpul obținut a fost cu 20% mai slab după consumul de alcool (la o oră de la startul consumului) decât în condiții de 0%.

Text și foto: PR

Comments

comments

LEAVE A REPLY