Gărâna Jazz Festival XXI, o retrospectivă a celor 20 de ediții

0
Gărâna Jazz Festival XXI, o retrospectivă a celor 20 de ediții

Gărâna Jazz Festival a ajuns în acest an la a XXI-a ediție. Am ajuns și eu aici pentru prima dată, cu jobul, și m-am întors încărcată de energie și încântată de zonă. În mijlocul naturii, desfășurat într-o poiană unde lumea se tolănește pe bușteni și nu pe scaune, sub cerul înstelat, cu mâncare bună mai peste tot și cu o zonă de vis de jur-împrejur, care chiar m-a dat pe spate, a fost o experiență interesantă.

De la o băută la festival internațional

Gărâna Jazz Festival a ajuns unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din România. Și a pornit, între prieteni, în anul 1997, la Hanul la răscruce. Gigi Tăuș, patronul hanului și Marius Giura, care a rămas acum organizatorul festivalului, împreună cu câțiva prieteni melomani, au decis, „la un pahar de vorbă”, după cum spune domnul Tăuș, să organizeze o cântare la han. Aveau prieteni la Radio Reșița și așa au reușit să dea de veste în zonă despre eveniment. În al treilea an, deja lumea nu mai avea loc în curtea hanului.

De-a lungul timpului, au cântat pe scenă trupe din toată lumea. Inclusiv această ediție a găzduit concerte ale muzicienilor veniți tocmai din Statele Unite și Vietnam. Muzica este una inovativă, fiecare trupă reușind să se diferențieze printr-o combinație unică dintre jazz și alte stiluri neașteptate: electronic, country, rock, operă sau dub. Atmosfera este caldă, prietenoasă și inclusiv artiștii ce au venit la Gărâna s-au bucurat de festival. De exemplu, grupul german Melt Trio a stat trei zile la festival, ca să-i asculte și pe ceilalți cântăreți.

Cu cortul în poiană

Vineri seară, Transsemenicul s-a umplut de mașini pe kilometri întregi, iar valea de corturi. Anul acesta, vremea a fost mult mai prietenoasă ca în alte ediții și temperatura nu a scăzut sub 10 grade. Când plecam de la festival, în vale se vedeau focurile ca de tabără printre trunchiurile brazilor. O feerie!

Aaa, da: și am văzut licurici! Licuriiiici! <3

O mâncare de te lingi pe degete

Cum am fost și în scopuri culinare, am gustat preparatele nu atât tradiționale, cât faimoase din zonă: gulașul gătit în ceaun de la Hanul la Răscruce, cel ce a făcut legendă în gastronomia locului, cât și puiul cu portocale de la Pensiunea Gasthof Tirol. Tot la Tirol, am găsit unul dintre cele mai interesante meniuri pe care le-am văzut vreodată: somon cu ficat de gâscă, Jagerschnitzel, Saltimboca (porc cu prosciutto, vin alb și salvie), plus multe tipuri de paste, toate apetisante și gustoase. Și toate la prețuri accesibile! Mmmm, gata, nu vă mai povestesc, că-mi plouă în gură!

Activități diverse

În afară de concertele de seară din Poiana Lupului, festivalul de la Gărâna include și concerte în bisericile catolice din Văliug și Gărâna, proiecții de film după terminarea concertelor din poiană, cursuri de yoga dimineața, la ponton, cât și natura din jur. Drumețiile din Parcul Național Semenic sunt extraordinare, ori că alegi să la faci la pas, ori cu mașina.

Ce nu mi-a plăcut:

  • că vin și oameni care nu au nicio legătură cu muzica, dar acest festival e văzut ca singura activitate din zonă
  • că prețurile la mâncare sunt extrem de mari (un cârnat + o lipie = 17 lei!)
  • că unele hoteluri nu știu să-și primească oaspeții pe durata festivalului.

 

Gărâna Jazz Festival XXI, o retrospectivă a celor 20 de ediții

Posted by Cory's Blog on 13 Iulie 2017

 Comments

comments

LEAVE A REPLY