Cum a fost la Arad Open Air și de ce mă duc și la anul

0
Cum a fost la Arad Open Air și de ce mă duc și la anul

De când am auzit de Arad Open Air Festival, am răspuns „prezentă!”, pentru că tot acest concept din jurul lui m-a încântat foarte tare. În plus, să aduci la o primă ediție a unui festival nume grele din muzica internațională, precum Nervo, ATB, Goran Bregovic sau Mahmut Orhan, Jonathan sau Anna Tur, încercând să îmbini atâtea stiluri de muzică, e mare lucru și nu-i deloc ușor.

Așa că iată-mă zburând spre vestul țării vineri dimineață, gata să îmi fac check-in-ul și în festival. Am ajuns când tocmai apunea soarele și o o nuanță caldă superbă lumina toată pista festivalului, pe care erau amplasate trei scene – Airplane Main Stage, Captain Stage și ABC Stage – pentru o călătorie de excepție pe tărâmul muzicii live.

Ziua 1:

A început cu cel mai frumos apus pe care l-am văzut sezonul ăsta: direct de pe pistă, chiar când bașii de pe Airplane Main erau din ce în ce mai puternici. Am ajuns chiar la Vița de Vie, care a adunat publicul în fața scenei. Subcarpați și Vanotek (care și-a sărbătorit ziua de naștere pe scenă la 00:00) au ținut ștacheta sus pentru a le introduce pe cele mai așteptate artiste ale serii: surorile gemene australience NERVO! Au venit pentru prima dată la Arad, dar au mai fost în România, ceea ce le-a făcut să învețe deja puțină română, cât să se prezinte și să salute publicul extrem de încântat de prezența lor: „Bună seara, noi suntem Nervo. Noroc! Vă iubim! Mulțumim foarte mult.”, a fost mesajul transmis de Nervo la microfon, în mijlocul setului.

După DJ-ul arădean Ninho, Anna Tur, unul dintre cei mai apreciați artiști din Ibiza, a avut onoarea să închidă seara cu un show techno deosebit.

Nici la celelalte scene distracția nu s-a lăsat așteptată. La ABC, scenă amenajată în hangarul aeroportului, vibrațiile au făcut oamenii să danseze pe ritmurile mai multor DJi: Addo, Macarie, Lamache, Maayan Nidam și Herodoot. La Captain Stage, artiști precum Radu M, Yousef și Jose Maria Ramon au avut parte de oameni entuziasmați de energia muzicii. Ritmate, vesele și, în același timp, atent alese, melodiile i-au făcut fericiți pe toți cei care și-au petrecut câteva ore la această scenă.

A good start, pentru mine a fost o zi plină: sute de fotografii făcute, interviuri cu artiștii, muzică bună, vibe pozitiv și distracție cu prietenii!

 

Ziua 2:

13.000 de oameni au venit pentru ATB. Și uite cum AOA a crescut enorm de pe-o zi pe alta! Dar să încep cu începutul. Am ajuns în festival destul de târziu, când pe scenă se încheia concertul OCS. Șuie Paparude, Gojira & Planet H și Almund au oferit momente unice publicului. Apoi, Mahmut Orhan, tânărul artist turc care se află în industria muzicală de la 15 ani și a ajuns celebru în întreaga lume, și-a deschis show-ul său cu una dintre melodiile care l-au consacrat, „6 Days”. Mahmut s-a simțit extraordinar pe scenă și asta se vedea în zâmbetul său, fiind onorat de primirea călduroasă de la Arad. Nu a refuzat nici o sesiune foto după concert 🙂

ATB a început și el setul în forță, după ce a ajuns la aeroport ca un adevărat star – un jeep mare, negru și cu multă-multă poliție în jurul său. Chiar dacă securitatea a părut excesivă în comparație cu a altor artiști, Andre e a cool guy care primul lucru pe care l-a făcut a fost să pună pe Insta Stories că se află în „Best Greenrom Ever” – a fost primit, ca majoritatea artiștilor internaționali, în sala de așteptare bagaje a aeroportului, organizatorii făcând absolut TOT festivalul unul tematic. Artistul a transpus energia pozitivă și pe scenă, oferind celor prezenți un show spectaculos, care a inclus atât piese de la începutul carierei sale (Ecstasy și Here I Come), cât și unele noi. De asemenea, ATB a oferit și un show pirotehnic, cu fum, confetti, artificii și jocuri de lumini, spre deliciul celor prezenți.

La Captain Stage, distracția a fost prezentă și de o parte și de alta a scenei. Artiștii și publicul au avut o conexiune specială, creând împreună o atmosferă deosebită. În anumite momente ale serii, mai multe persoane din public s-au alăturat celor de pe scenă în spatele pupitrului. Printre artiștii care au contribuit la crearea stării de bine se numără cei de la Neverdogs, adevărate repere în lumea muzicii techno și obișnuiți ai scenelor cunoscute în întreaga lume, Pol, Radu M și Gruuvelement’s.

La scena ABC, vedetele serii, Tofu Productions, proiectul realizat de Thomas Melchior și Fumiya Tanaka, veterani ai scenei muzicii electronice, au oferit publicului numeros de la scenă un set aparte, cu melodii care a impresionat iubitorii genului minimal. Pe scenă au mai urcat Herck, iar Soneșan și Bread&Butter au făcut B2B până la zi.

 

Ziua 3:

Din păcate, festivalul a ajuns la final foarte repede. Duminică accesul pe pistă s-a făcut încă de la amiază pentru programul de zi dedicat copiilor: cu ateliere de creat zmeie, baloane, tobogane și picturi pe față. Și publicul a venit mult mai devreme față de serile precedente, mai ales că au venit foarte mulți străini (unguri, sârbi, croați, bosniaci) pentru trupele lor preferate. Steagurile fluturau în vântul de vară în așteptarea marelui artist, Goran Bregovic. 

Dar, până atunci, cei prezenți au avut parte de concertul plin de energie al celor de la David and The Six Martini, care de șase ani încântă fanii cu cover-uri celebre – de data aceasta cu cele din anii ’90, reușind să adică aminte de copilărie celor prezenți. În continuare, publicul s-a bucurat de acordurile rock ale celor de la Jonathan Band, trupa originară din Croația care sparge limitele georgrafice și barierele lingvistice încă din 2013. Seara a continuat cu concertul celor de la Vama, una dintre cele mai apreciate trupe românești, ce au adus la Arad un mix de melodii noi și vechi.

Goran Bregovic, cel care a închis și festilalul la mainstage, a oferit un spectacol memorabil, în ritmurile balcanice care l-au consacrat. Publicul numeros a cântat și a dansat fără oprire pe fiecare melodie a artistului și a band-ului său. Melodii cunoscute precum Bella Ciao, Kalashnikov, Ederlezi, au reprezentat pentru mii de oameni motive de bucurie, zâmbete și horă. Artistul sârb, alături de Wedding and Funeral Band, a oferit un final impresionant festivalului. Deși nu-l ascult pe artist, energia pe care a transmis-o m-a lăsat să stau o clipă, așa că am dansat aproape două ore. Cum și Goran Bregovic s-a simțit extraordinar la Arad, a cântat mai mult decât era stabilit, lucru care nu a deranjat pe nimeni, ba din contră.

 

30.000 de oameni au avut parte de muzică balcanică, electronică și alternativă, de spectacole de lumini, show-uri pirotehnice și multe momente speciale. Festivalul a fost îndrăgit atât de public, cât și de către artiștii care s-au declarat încântați de conceptul evenimentului și spațiul de desfășurare al acestuia, Aeroportul Internațional din Arad.

Acum aștept cu interes ediția a II-a și sunt extrem de curioasă ce surprize și ce îmbinări de stiluri muzicale ne vor pregăti organizatorii!

*mulțumirile speciale merg către #NeverlandPlace, pentru invitația de a fi parte din această călătorie minunată! Festivalul a fost organizat de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, Centrul de Excelență Arad, AOA Agency și Neverland Place – toți deschizători de drumuri pentru interviuri de presă, întâlniri f2f cu artiștii, tururi ghidate prin Arad și experiențe de neuitat în patru zile de distracție.

Vă las cu atmosfera văzută prin obiectiv:

Citește mai multe despre Arad Open Air Festival:http://corinamatei.ro/articole/cum-a-fost-la-arad-open-air-si-de-ce-ma-duc-si-la-anul/

Publicată de Cory's Blog pe Joi, 20 Septembrie 2018

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY