Ce site-uri și aplicații folosesc atunci când călătoresc

0
Ce site-uri și aplicații folosesc atunci când călătoresc

O documentare sănătoasă mă scapă de multe situații neplăcute sau mă pregătește psihic pentru cele pe care nu le pot ocoli. Cât de sigură e țara X? Am nevoie de viză, cum aplic? Există vaccinuri recomandate sau obligatorii? E scump? Cum ajung? Răspunsurile la toate aceste întrebări, ba chiar mai multe, le obțin din surse care s-au dovedit de-a lungul timpului – cel puțin pentru mine – de încredere.

Vize

Plec în țara X. Am nevoie de viză? Cât costă? Se poate obține online? În cât timp se acordă? Dacă nu, pot să o iau on arrival sau trebuie să mă duc la ambasadă? Cât durează? Toate răspunsurile, pe visa.com

Din punctul A în punctul B

Dincolo de Google Maps, folosesc întotdeauna rome2rio.com, care îmi oferă o sumedenie de alternative și combinații de mijloace de transport, plus o estimare a costurilor.

Vaccinuri

Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor cred că o prezentare exhaustivă a bolilor din fiecare țară din lume. Astfel, pe wwwnc.cdc.gov, găsesc atât vaccinurile recomandate, cele necesare cât și cele obligatorii, dar și alerte de epidemii. Uită-te cu atenție la explicațiile de la fiecare vaccin în parte, și pentru România sunt recomandate cinci imunizări!

Road trip

Pentru distanțe, timpul real petrecut pe drum și costuri (taxe de drum și combustibil) există viamichelin.com

Când vreau să verific prețul mediu al combustibilului în anumite țări (mă ajută când trec prin mai multe țări din Europa ca să știu unde să alimentez mai mult): cargopedia.ro/preturi-carburanti-europa

Nivelul de trai

Ca să-mi aproximez un buget cât mai aproape de realitate, verific pe numbeo.com cât costă o masă de prânz, o cafea, transportul local sau internetul cu un SIM local.

Cum e vremea

Vremea contează enorm, mai ales că fenomenele severe/extreme sunt din ce în ce mai dese. Astfel, aleg să folosesc mai multe surse:

  • Pentru România, am activate întotdeauna alertele nowcasting de vreme rea de la DSU în aplicația mobilă (aplicația oficială a Departamentului pentru Situații de Urgență). Le activez întotdeauna în funcție de județele în care călătoresc. Aplicația e în Google Play.
  • Pentru Europa, codurile de vreme severă sunt aici: meteoalarm.eu  și verific prognoze și aici www.severe-weather.eu
  • Pentru lume, verific pe severe.worldweather.wmo.int, apoi urmăresc fenomenele extreme și evoluția lor live pe lightningmaps.org (foarte bun și pentru tornade) și rainviewer.com (musoni, uragane sau fronturi mici de ploi torențiale). Mai nou, folosesc și windy.

Sezoane

Dincolo de prognoza meteo pentru următoarele zile, ÎNTOTDEAUNA trebuie să verifici sezoanele și musonii atunci când pleci într-o destinație exotică!

Pe travelfree.info am găsit hărți care ilustrează cum e vremea în fiecare lună pe glob. Atenție, culorile te pot deruta: high season – adică cea mai bună vreme pentru a călători – e cea marcată cu roșu. Cu verde sunt ploile, musonii, viscolele, uraganele – dar, hei, atunci nu sunt nici turiști în jur! 🙂 Bine…. Aici mai trebuie să adaugi și un element surpriză: rezulatele schimbărilor climatice din ultimii ani; pentru anumite zone de pe glob, nu se mai potrivește întotdeauna acel „best time to visit” și aici ne putem uita chiar în ograda noastră, Europa, unde primăvara și toamna erau considerate cele mai bune perioade; iar acum, primăvara și toamna adesea sunt indundații și furtuni în Europa Centrală și Mediteraneeană, inclusiv tornade în zone ca sudul Italiei.

Mâncare locală

Parte din experiența mea în fiecare țară în parte este gastronomia. Deși sunt pretențioasă la mâncare, îmi face plăcere să gust din preparatele care îmi pac cu ochiul. Documentarea, dar și lista cu tot ceea ce vreau să încerc din țara respectivă, o fac aici: tasteatlas.com

Apă potabilă

Nu de puține ori sunt discuții cu privire la potabilitatea apei într-o anumită țară. În unele țări, nu e potabilă, în altele este. Însă, țineți cont și de o a treia categorie, a apei potabile DOAR pentru localnici, posibil nocivă pentru turiști din cauza bateriilor din apă cu care ei nu sunt obișnuiți. În urma raportului CDC, pe hărțile astea e marcată apa 100% safe: mappingmegan.com, iar România probabil nu e pe listă din cauza calității îndoielnice a apei din marile orașe. Iar ceva muuult mai amănunțit găsești aici: geopub.epa.gov

Nivel de siguranță

Rata criminalității, tipurile de infracționalități frecvente la nivel de țară, dar și militarizare și sentiment de siguranță, întotdeauna intru aici: visionofhumanity.org. În dreapta hărții există un buton pentru indicatori specifici și, odată ce îi selectezi, harta se va schimba în funcție de ceea ce te interesează. Pentru index-uri de orașe, mai e și site-ul acesta: safearound.com

Și mai verific security și road safety (au și rubrică de medical) pentru fiecare oraș/țară pe www.travelriskmap.com

Bilete de avion și alerte de preț

Când caut anumite bilete de avion pentru o destinație exotică, verific (și setez alerte) pe Kiwi, Skyscanner și Momondo, primele două din aplicația mobilă, ca să nu ratez nimic. Kiwi e ideal pentru multicity. Skyscanner e bun și pentru recomandările dintr-un weekend viitor apropiat. Momondo îmi permite să-mi aleg (avansat) exact zborurile de legătură și distanța între escale, dincolo de principalele sugestii, ceea ce e awesome.

Pentru zborurile în Europa, prefer să rezerv direct pe site-ul companiilor aeriene.

Cazări

Orice s-ar întâmpla, Booking rămâne iubirea mea eternă. Rar, când nu găsesc ceva care să-mi convină, rezerv pe Airbnb. Iar pentru anumite zone ale lumii, care nu lucrează masiv cu Booking-ul, găsesc pe Hostelworld. Pentru România, mai intru și pe Turistinfo.ro și TravelMinit.ro.

Hărți: drumuri și obiective

Când plec cu mașina, folosesc Google Maps și Waze. Când ies din spațiul european ți tarifele sunt de 11 euro/mb, am grijă să am downloadate hărțile pe Google Maps, cu toate punctele de reper salvate.

Recomand și Maps.Me. Iar pentru obiective, Visit a City e chiar bun.

Harta mea

Eh, de când există Toura, mi-e mai mare dragul să-mi înregistrez traseul direct în teren, să-mi trec obiectivele vizitate și diverse avertizări. Nu doar pentru că-i ajut pe ceilalți (cum și eu mă inspir din tururile deja existente), dar ador mă-mi văd linia aia când mă întorc acasă și să mă minunez de câți kilometri am făcut și de câte locuri am văzut!

Backup fotografii

De când mi-am pierdut pozele de fraieră ce am fost, acum sincronizez Google Photo (unde totul e un haos, dar pozele există și sunt uploadate de îndată ce telefonul meu dă de WiFi) și Flick – unde mi-am luat un PRO și îmi sortez totul impecabil, pe orașe, țări.

Bani

După ce am stat cu brațul de carduri, am rămas doar cu două: Revolut și ING. Aproape în toate colțurile lumii, fără comisioane. La ING se aplică doar diferența de curs, însă este mai mult decât decentă. Still, încă mai mai sunt țări unde e mai avantajos să mergi cu cash schimbi la graniță pentru că ATM-urile au comisioane piperate pentru cardurile străine (Kosovo, Albania – printre altele). Ah, și să nu uit să-ți spun că fiecare țară în parte are o limită diferită la plata contactless. Lista e pe merchantmachine.co.uk.

Sper să-ți fie utile! Spor la călătorit și nu uita: întotdeauna documentează-te bine ca doar surprizele plăcute să te uimească!

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de ?????? ????? (@corymatei) pe

Foto: pixabay.com

LEAVE A REPLY