Am văzut cel mai interesant spectacol! Angajare de clovn, o sinteză de arte

0
Am văzut cel mai interesant spectacol! Angajare de clovn, o sinteză de arte

M-am gândit întâi să vă trimit pur și simplu să vedeți piesa Angajare de Clovn fără să vă spun ceva despre ea, dar știu ca nu v-ar atrage în mod deosebit. Apoi m-am gândit să v-o povestesc și să vă spun despre fiecare moment în care am rămas impresionată, dar o să vă stric elementele de surpriză și șoc. Așa că o să vă dezvălui doar o parte din ceea ce se intâmplă, iar restul veți afla voi singuri!

Înainte de piesă, am citit cam atât:

Trei clovni bătrâni, Nicollo, Filippo si Peppino, se întâlnesc în faţa unui anunţ de angajare, gata să dea totul pentru ultimul truc, giumbuşlucul suprem peste care poate cădea cea din urmă cortină. Corpul le joacă feste, dar mintea vibrează, hipnotizează, iar amintirea gloriei trecute transformă lumea întreagă într-o feerie, un manej al miraculosului, un decor suprarealist.

Prima surpriză a apărut încă de pe bilet: pentru actul 1 aveam un loc, iar pentru al doilea act, schimbam locul. Primul act este teatru clasic, în care cele trei personaje vor să demonstreze care este cel mai bun clovn bătrân. Primul act este lejer, presărat nici nu mi-am dat seama când trecuse timpul.

Între acte nu ieși la țigară

Nici pauza nu e o pauză clasică, deoarece toată lumea este invitată în foaier pentru continuarea spectacolului. Magii, pantomimă, scamatorii, echilibristică, vor face deliciul celor mici, care se vor implica în spectacol. Nu m-a lăsat curiozitatea nici măcar să mă duc să-mi iau un suc.

Și…șoc! Unde suntem?

Ei bine, gata pauza, suntem invitați înapoi în sală. Aici e șocul! Spectacolul de teatru continuă într-o îmbinare de arte nemaivăzută (cel puțin de mine). Nu vă povestesc, vă las să rămâneți impresionați, ca și mine de această punere în scenă.

A, să nu uit: Angajare de Clovn este ultima scrisă de dramaturgul Matei Vişniec înainte de plecarea din România, iar în 1991 a obţinut premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească. O veți vedea în regia şi conceptul scenic al lui Ion Caramitru.

Se joacă la TNB, în Sala Studio, iar biletele încep de la 20 de lei.

Foto: TNB/ Florin Ghioca

Comments

comments

LEAVE A REPLY