100 de obiecte de design românesc – o expoziție fără precedent

0
100 de obiecte de design românesc – o expoziție fără precedent

Ce spun despre noi ultimii 100 de ani în materie de design? Pentru prima dată în România, asociația Nod Makerspace construiește un proiect pe cât de curajos, pe atât de util: istoria designului românesc de la 1918 încoace. 

100 de obiecte de design românesc este numele expoziției și e-muzeului ce vor fi lansate în București pe 24 octombrie, la MATER. După luni de cercetare și arhivare, echipa multidisciplinară a pus cap la cap traseul ultimilor 100 de ani de design românesc – un domeniu special, autentic, crescut într-un context social și politic intens și uneori bizar.

Schiurile Reghin, pantofii Guban, pălăriile Dădârlat, covoarele Cisnădie, calculatoarele Cobra, automobilul Aurel Perșu – primul automobil aerodinamic – sunt doar câteva dintre obiectele inedite și evocatoare de amintiri, care au marcat descoperiri tehnologice și etape importante ale istoriei românești din ultimul secol. Pasionații de design vor descoperi exemplarele și poveștile din arhiva digitală – o invitație la explorare și o resursă pentru profesioniști.

”Expoziția își propune să creeze un mic scurtcircuit între vechi și nou, numai pentru a restabili apoi o legătură mai puternică între imaginarul colectiv și noile inițiative locale. Cu cât înțelegem mai multe despre cum s-a transformat designul și cum i-a fost modelată evoluția, cu atât avem un set mai mare de cunoștințe pentru a răspunde nevoilor actuale”, descrie Andra Giuglea, arhitect coordonator al echipei de cercetare.

Expoziția aduce o parte din obiectele prezente în arhiva digitală și va fi deschisă publicului între 24 octombrie și 4 noiembrie la MATER – biblioteca de materiale. Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad.

Adresa MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter. Expoziția e deschisă între 24 octombrie și 4 noiembrie, de luni până duminică în intervalul 10.00 – 19.00. Intrarea e liberă.

 

Text și foto: PR

Comments

comments

LEAVE A REPLY