Untold, o poveste nespus de frumoasă

0
Untold, o poveste nespus de frumoasă

Patru zile și patru nopți, Cluj Napoca s-a transformat într-un tărâm magic pentru toți iubitorii de distracție și muzică bună veniți nu numai din toată țara, cât și din toate colțurile lumii.

Al treilea capitol al poveștii a părut mult mai scurt decât precedentele datorită zecilor de campanii și activități reușite din incinta festivalului, veseliei, cât și line-up-ului demn de invidiat de orice festival internațional.

Distracția, numitorul comun

Oameni de toate vârstele au trecut pragul festivalului: de la cel mai mic fan întâlnit de mine, un bebe de câteva luni (protejat cu căști speciale), până la adulți de peste 60 de ani. Și nu, nu te grăbi să judeci de pe canapea. Unii părinți erau foarte responsabili, alții mai puțin. Însă toți erau fericiți. Îți spun cu mâna pe inimă că atâta bucurie adunată nu am mai văzut niciunde. Milioane zâmbete sincere, strigăte de bucurie ce s-au auzit până-n celălalt capăt al Clujului, atâta joacă în rândul adulților, atâția părinți care au dansat pe stadion alături de puștii lor, atâtea cupluri de peste 50 de ani care nu mai ieșiseră de ceva vreme împreună ca să se distreze. Alte milioane de săruturi, mii de noi prietenii legate, oameni care și-au întâlnit jumătatea și câteva cereri în căsătorie au completat povestea de la Cluj. 🙂

Străinii, încântați de Untold, dar și de țară

Ediția a treia a festivalului a avut un succes demn de invidiat și în rândul străinilor, care au ajuns aici ori prin recomandări de la prieteni români, ori convinși de prieteni care mai fuseseră, ori… din întâmplare. Unii au venit că știau că România-i ieftină, alții că mai auziseră de Untold și erau curioși să vadă cum e, iar câțiva erau în vizită prin România și au mai avut norocul să găsească bilete. Mi-a plăcut că au fost extrem de uimiți de cât de prietenoși sunt românii, că avem un festival de calitate comparabil cu orice festival internațional de top, că au vizitat un oraș frumos și curat. S-au distrat și au sărit în sincron cu toată lumea de pe stadion. Au socializat. Au băut berea care încă li se părea ieftină deși nu era deloc (7-9 lei). Au mâncat shaorma și fornetti.

Străinii s-au obișnuit și vin în general cu steagurile lor, pe care le flutură cu mândrie în zona festivalului. Îi recunoști ușor. Ce steaguri am văzut? Pe cele din Mexic, Canada, SUA, Brazilia, Franța, Albania, Germania, Grecia, Bulgaria, Italia, Israel, Suedia, Turcia, Ungaria, Maroc, Marea Britanie, Maroc, Columbia, Coasta de Fildeș, Africa de Sud, Egipt, Ucraina, Rusia, Australia, Algeria, Irlanda, Spania, Portugalia, Finlanda, Norvegia. Și știu că au fost și mai mulți. Și s-au întors acasă cu steagul Untold (steagul României cu logoul Untold pe zona galbenă), pe care sper să-l aducă la festival și anul următor.

Evaluez că 10% din publicul participant a fost din afara țării. Dar aștept datele oficiale.

Artiștii, uimiți și ei

Declarațiile entuziaste ale artiștilor ce au urcat pe main stage au curs pe tot parcursul celor patru zile. Unii abia așteptau să se întoarcă, alții erau nerăbdători să urce pe scena Untold pentru că văzuseră nebunia de aici la colegii lor, pe rețelele de socializare.

„Sunt atât de încântată că am șansa să urc pe scena festivalului UNTOLD. Sunt pentru prima dată în România, însă am auzit de la mai mulți artiști că festivalul este incredibil și că publicul din România este foarte călduros.”, a declarat .

„UNTOLD este unul din festivalurile mele preferate. Fanii de aici au o nebunie frumoasă și de fiecare dată mă primesc cu atât de multă căldură. Sunt de fiecare dată uluit de numărul incredibil de mare de fani pe care îi găsesc aici!”, a declarat Hardwell.

„Este incredibil cum sunt primit, de fiecare dată. La toate festivalurile la care particip, fanii mă primesc minunat, însă publicul UNTOLD are ceva aparte și abia aștept în fiecare an, începutul lunii august, să ajung la Cluj.”, a spus Lost Frequences.

„Este o nebunie curată ce se întâmplă de fiecare dată când ajung pe scena festivalului UNTOLD. Este incredibil câtă energie pozitivă primesc din partea publicului și a fanilor din România. Abia aștept să mă reîntorc.”, a declarat Tinie Tempah.

„Este cel mai bun festival din an pentru noi și oriunde ne ducem le spunem tuturor artiștilor cu care ne întâlnim, că există în România, la Cluj, unul dintre cele mai bune festivaluri din lume. Este incredibil de frumos ce se întâmplă aici!”, au zis Sunnery James & Ryan Marciano.

“Este incredibil ce se întâmplă aici. Toți marii artiști îmi spun de-a lungul anului, că există în România, cel mai bun festival și am fost atât de curios și nerăbdător să ajung aici. Pentru mine și pentru mulți alți artiști, UNTOLD este cel mai tare și cel mai bun festival din lume ” a spus Steve Aoki, care și-a prelungit show-ul cu încă o oră în plus față de cât era stabilit.

“Sunteți cel mai tare public din întreaga lume și eu nu prea spun lucrurile astea. Sunteți incredibili!”, a declarat DJ-ul Afrojack.

“Mi-a fost un dor incredibil de voi!”, a strigat Martin Garrix când a urcat pe scenă. Iar pe parcursul concertului a recunoscut că este extrem de impresionat că lumea încă e alături de el (a plouat torențial).

Iar Armin van Buuren, cel mai așteptat artist al ediției, a declarat, la 8 dimineața, în limba română: “România, vă iubesc!”.

Pe scenă au mai urcat Ellie Golding, Dillon Francis, Axwell & Ingrosso, Don Diablo, Example & DJ Wire, John Newman și Marshmello, care și-au arătat și ei aprecierea și uimirea față de modul în care au fost primiți pe scenă.

Securitatea, în prim-plan

Untold a fost în acest an locul în care m-am simțit în deplină siguranță. Mii de polițiști mobilizați, oameni ai jandarmeriei înarmați care patrulau, cartea identitate a fiecăruia a fost pusă pe brățara de acces (deci participanții nu au mai fost anonimi), căile de acces s-au închis când concertele au ajuns la capacitate maximă (Galaxy și Cluj Arena) pentru siguranța tuturor.

Deranj în Cluj și pentru lucruri minunate

Am citit că au existat aproximativ 50 de plângeri la poliție venite din partea oamenilor care locuiesc în preajma Parcului Central. De asemenea, am observat cu ochii mei reticența câtorva bătrâni, care au numit tinerii prezenți „destrăbălați” și „sataniști”. Festivalul a fost acuzat că „fură” parcul, că dă orașul pe mâna străinilor, că deranjează pacienții din spitale. Ok, dar care-s avantajele în afară de distracție și voie bună?

  • da, Untold a pus România pe hartă și multă lume a auzit cu ocazia asta de România.
  • Mulți oameni cu dizabilități nu au uitat că voiața lor se oprește acolo și au venit și ei, în scaune cu rotile, în cârje și ajutați de prieteni ca să se bucure de muzică.
  • veniturile orașului sunt imense în această perioadă. Au de câștigat comercianții, hotelierii, companiile de taximetrie, RATC-ul, restaurantele etc. Toate astea înseamnă TVA și buget care se duce la administrația locală. Adică orice se va realiza din banii adunați va fi pentru Cluj și pentru oamenii din Cluj.
  • sponsorii prezenți la festival au făcut nenumărate campanii de donații pentru mai multe grupuri defavorizate.
  • Organizatorii Untold au responsabilizat lumea prin campania Pay with Blood. Sute de persoane au donat sânge umplând astfel spațiul de stocare al Centrului de Transfuzii din Cluj. Campania va fi repetată de 4-5 ori pe an. Detalii aici.
  • Campania Bac de 10 a responsabilizat și ambiționat mii de liceeni să ia 10 la Bac pentru un abonament gratuit sau să se înscrie pentru reduceri substanțiale. Detalii aici.
  • Tot organizatorii Untold promovează tărâmul lui Dracula prin programul Transilvania All Inclusive, program realizat în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism. Detalii aici.
  • A fost lansată campania umanitară pentru Spitalul de Copii din Cluj – „În lipsa tratamentelor corespunzătoare și aplicate la timp, dar și din cauza infecțiilor spitalicești, copiii bolnavi de cancer din România au de 2 ori mai puține șanse la viață decât cei din țările occidentale. UNTOLD și Bursa de Fericire vor să crească șansele de vindecare ale micuților internați la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, investind în camere sterile. Proiectul este estimat la peste 100.000 euro, iar lucrările sunt planificate pentru anul 2018. Fanii festivalului au ocazia să se implice în această campanie și să doneze 2 euro printr-un SMS la 8844 cu mesajul SPITAL, trimis în cele patru zile ale evenimentului, sau să doneze în contul bancar al Asociației Dăruiește Viață: RO90INGB0000999903330756, deschis la ING Bank România, până la 31 martie 2018.”

Ei bine, eu una am văzut cu ochii mei că toate astea merită patru zile de deranj pe an.

Cei peste 330.000 de oameni care au călcat tărâmul magic al festivalului, au trăit experiențe unice la cel mai așteptat eveniment din România, UNTOLD. Numărul total de participanți înseamnă traficul de persoane pe toate cele patru zile ale festivalului.

Foto din articol: PR Untold Festival

Untold, o poveste nespus de frumoasă

Publicată de Cory's Blog pe Miercuri, 9 august 2017

 

Vrei cazare ieftină? Caută aici!

LEAVE A REPLY