Parcul Național Munții Rodnei, un spectacol al naturii (Borșa, ep 3)

0
Parcul Național Munții Rodnei, un spectacol al naturii (Borșa, ep 3)

Al doilea parc din România, cu o suprafață de aproximativ 47.000 ha, uimește prin floră, faună și peisagistică. Odată ce te aventurezi pe traseele marcate mai puțin bătute, spectacolul nu se va mai opri!

Deși am trecut prin Borșa de două ori în trecut, prima oară m-am mulțumit să admir crestele montane de la distanță, iar a doua oară am făcut traseul super-turistic spre superba Cascadă a Cailor – cea mai înaltă cădere de apă din România… cu telescaunul, evident. Și cam atât, că știți bine că nu sunt eu omul mulților, care să se aventureze pe cine știe ce trasee.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Natură. #borsamm #neverlandplace #hribe

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Traseu de vis pe „tărâmul lacurilor”

Însă acum, fiind într-un infotrip pentru promovarea zonei, zona explorată din Parcul Național Munții Rodnei a crescut considerabil! Și vă pot spune doar că în fiecare moment ai de ce să strigi, cu ochii mari: „Uite!”. Ori că e vorba de afine, de merișoare sau de ciuperci, de câte un rododendron înflorit deși a trecut sezonul, de o capră neagră, de zeci de cai lăsați liberi pe platourile montane, de turme de oi care, de la distanță, parcă se confundă cu stâncile adânc tăiate în munte, de cosași imenși care țopăie pe pajiște sau de câte un mac rătăcit – toate astea au făcut din plimbarea mea prin parcul național un „trebuie să revin”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Încă am mai găsit rododendron înflorit, o floare protejată în Munții Rodnei 😍 #borsamm #neverlandplace #hribe

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Traseele prin rezervație sunt ușoare sau medii ca dificultate, cele mai multe fiind de durată lungă. Și, ca să nu pierdem prea mult timp, am urcat cu jeep-ul, într-o tură off road plină de adrenalină și cu dinți prea apropiați de geam, bord, tetieră. Dar am ajuns cu bine pe platou, chiar la marginea rezervației (e un panou mare, o vei vedea). De acolo, am plecat într-o plimbare lejeră, de 40 de minute, până la Lacul Știol.

Ah, și da, în munții Rodnei au fost identificate 67 de lacuri glaciare 🙂

Lacul fermecat

Cunoscut și ca Tăul Izvoarele Bistriței Aurii, lacul Știol se află la poalele Vârfului Gârgălău, la 1800 de metri altitudine. A luat naștere într-un circ glaciar și astăzi e alimentat de șase izvoare reci de simți că-ți taie picioarele. Lacului i s-au adus ceva modificări în trecut – la suprafață – pentru că ar fi trebuit să poată alimenta tunurile de zăpadă de pe o pârtie ce trebuia să se construiască în zonă pentru dezvoltarea turismului. Numai că… lucrările au fost oprite după doi ani de la începerea lor. Pam-pam.

Dar nu simți intervenția umană. Stând pe malul lacului, pare un balcon în munți. În plus, oglindește cerul transformându-se în ochii oricărui turist într-un portal magic, în care timpul stă în loc.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

My Romania ❤ #maramures #romania #visitromania #lacglaciar #borsamm #neverlandplace #hribe

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Alte obiective-rezervații:

Pietrosul Mare îți oferă plimbarea vacanței tale: atinge 2303 metri altitudine, iar rezervația cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Munții Rodnei. Tot în această rezervație este fi faimosul lac Iezer, dar și circurile glaciare Buhăescu, Zănoaga Mare, și Zănoaga Mică, Rebra, Gropi.

Piatra Rea este rezervația în care se află Cascada Cailor, considerată cea mai impresionantă cădere de apă din Carpați.

Poiana cu narcise de pe Masivul Saca înseamnă 5 hectare de flori la 1600 de metri altitudine!

Peștera din Valea Cobășelului e o rezervație geologică cu o suprafață de doar un hectar, protejează o formațiune veche din Precambrian.

Rezervația Ineu – Lala este reprezentativă pentru relieful glaciar: cu circuri glaciare, văi glaciare, morene, lacuri glaciare și cascade. Vegetația este și ea foarte bogată, găsim inclusiv turbării.

Peștera de la Izvorul Tăușoarelor e o rezervație speologică deosebită cu o lungime de 8.600 de metri și o suprafață a galeriilor de aproape 30.000 metri pătrați. Adică e imensă. Așa că a dezvoltat un habitat propriu și protejează patru specii de lilieci. E considerată una dintre cele mai lungi și denivelate peșteri din țară.

Izvorul Bătrâna este locul din care izvorăște Valea Bătrâna. Ce e deosebit aici este relieful carstic: o fostă dolină foarte stâncoasă, canion cu cascade.

Izvoarele Mihăiesei protejează atât formațiunile geologice din roci cristaline, cât și o pasăre rară, cocoșul de mesteacăn.

Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei se remarcă prin fenomenele carstice impresionante, cât și prin culoarea apei.

Ce trebuie să știi despre Parcul Național Munții Rodnei

  • este desemnat internațional ca Rezervație a biosferei de către Comitetul UNESCO
  • aici există specii de faună și floră endemice și relicte glaciare.
  • Din suprafața totală, 3300 ha au fost declarate Rezervație a Biosferei
  • e Sit Natura 2000
  • e arie de protecție specială avifaunistică (SPA)
  • are 67 de lacuri glaciare
  • aici trăiesc 650 de specii de fluturi, ceva unic în România
  • marmota s-a reîntors în România aici
  • printre animale rare mai sunt capra neagră, bursucul, nevăstuica, cocoșul de munte, acvila, râsul.

Protejează muntele și nu-l subestima! Verifică prognoza meteo înainte să pleci! Anunță-ți prietenii unde ești și ai grijă să ai telefonul încărcat. Ia-ți un ghid local și nu te aventura pe trasee mai grele decât poți duce sau pe stânci dacă nu ai pregătirea necesară. Respectă muntele și el îți va oferi plimbări de vis.

*Explorarea orașului Borșa și a împrejurimilor a fost posibilă datorită agenției #NeverlandPlace în cadrul unui proiect de promovare turistică ce e încununat de Festivalul Hribilor. Mulțumiri speciale către ghidul nostru, Sorin Apostol pentru trasee, răbdare și explicații. #borsamm #neverlandplace #hribe

Te las cu fotografiile minunate:

Parcul Național Munții Rodnei, un spectacol al naturii (Borșa, ep 3)

Publicată de Cory's Blog pe Miercuri, 22 august 2018

Întregul tur făcut în aceste trei zile este aici:

Comments

comments

LEAVE A REPLY