Festivalul Hribilor, la prima ediție (Borșa, ep 2)

0
Festivalul Hribilor, la prima ediție (Borșa, ep 2)

Cum vă povesteam și în episodul trecut, Borșa vrea să nu mai fie doar un punct pe hartă doar datorită Cascadei Cailor, care are deja 2000 de vizitatori pe zi în sezon, ci vrea să arate lumii și celelalte bogății pe care le deține. Și, printre cele mai importante dintre ele sunt ciupercile culese din Munții Rodnei și Munții Maramureșului. 

Așa că, ziua de Sfânta Maria mai înseamnă, din acest an, și Festivalul Hribilor de la Borșa. E o mare petrecere tradițională, prin care se promovează cultura maramureșeană: cu muzică, dans, porturi populare și multă, multă mâncare locală!

Tot orașul, așteptat la Centrul Cultural

Mai în glumă, mai în serios, locul a fost ales excelent pentru prima ediție. Nu știu dacă organizatorii aici au avut spațiu sau au verificat temeinic prognoza meteo, cert e că în timpul unei ploi de vară cu spume, toată lumea se simțea bine…în interior. Deși Centrul devenise la un moment dat neîncăpător în timpul prestațiilor lui Bogdan și Silvia Timiș, atmosfera a fost destinsă pe tot parcursul evenimentului.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Hribii în festival de Sfânta Maria. Îi găsiți dansând la Borșa! #festivaltraditional #borsamm #neverlandplace #hribe

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Așa am aflat că ciupercile sunt atât de iubite în această zonă, încât chiar meritau un festival deosebit. Petrecerea a fost inaugurată cu un scurt documentar despre culegerea și prepararea ciupercilor, realizat de Natura Betim, ca toată lumea să înțeleagă ce presupune acest proces și cu ce se laudă maramureșenii.

Apoi, pe scenă a intrat Ansamblul Folcloric Cercănelul care a venit în fața publicului cu dansuri maramureșene executate impecabil, Silvia și Bogdan Timiș eu cântat impecabil melodii tradiționale de-ale locului, iar Ansamblul Colibri, plin de copii talentați, a combinat muzica tradițională cu cea modernă, reușind să dea fiori spectatorilor în multe momente! Surpriza serii a fost Sylvia by DJ Rynno, care i-a bucurat enorm pe cei mai tineri din audiență.

Printre toate, hribii au fost și ei vedetele pe scenă într-un decor cum n-a mai văzut Borșa vreodată, cât și în mâncărurile din festival. Mmmmm…

Poftiți de degustați!

Nu se putea face un festival al ciupercilor fără mâncare. Ba mai mult, preparatele au fost servite gratuit în cadrul festivalului, iar horinca a încununat sărbătoarea. Nici nu începuse bine festivalul, că la cortul de lângă Centrul Cultural au sosit tăvile aburinde cu paste cu hribi, cu orez cu hribi, dar și prăjitură cu afine, toate servite de Natura Betim, o companie românească fondată de familia maramureșeană Timiș, ce se ocupă cu hribi și afine pe care le iau de la alte sute de familii care se ocupă cu adunatul lor de prin pădurile necontaminate. Sunt sub o umbrelă italienească, deoarece acolo ambalează produsele… dar trebuie să recunoaștem că borcanele alea ciupercuțe arată demențial! În curând vor fi disponibile la comandă online, deci nu vă impacientați.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Zacuscă de ciuperci by Natura Betim 😍 #borsamm #neverlandplace #hribe

O postare distribuită de Corina Matei (@corymatei) pe

Unde stai

Dacă ai ajuns în Borșa ori pentru festival, ori pentru împrejurimi sau pur și simplu vrei să te odihnești în această vale magică de la poalele a două șiruri de munți încă puțin exploatați (mai puțin traseul de la Cascada Cailor), am și câteva sugestii pentru cazare:

Pensiunea Borșa e un spațiu intim, cu mușcate roși, grădină mare, foișor, hamac și spațiu de joacă pentru copii. Dacă ajungi aici în sezonul fructelor, vei avea ocazia să iei cu mâna ta un măr din livada din spatele pensiunii. Construită din lemn în stil maramureșean combinat cu cel modern, îți oferă un sejur ideal și o odihnă de nota zece, mai ales când mirosul de lemn de brad din cameră se îmbină cu aerul tare de munte.

Dacă îți dorești spațiu și camping, Pensiunea Perla Maramureșului e opțiunea ideală – o găsești repede pe harta turistică a orașului deoarece proprietarul de aici este și creatorul statuii mărețe a lui Bogdan Vodă din curtea pensiunii. Curtea e puțin spus, e o adevărată grădină cu poiană, pădure, iazuri. Dincolo de cazarea în camere, există spațiu suficient pentru corturi și rulote, dar și o bucătărie excelentă, unde chef este tanti Măriuca, proprietara complexului.

Dacă îți dorești o relaxare completă cu tratamente și spa (piscină, grotă de sare, saună umedă, saună uscată, dușuri emoționale, sală de fitness), Nord Hotel e alegerea ideală. De asemenea, restaurantul oferă preparate a la carte, atât tradiționale, cât și combinații foarte moderne.

*Explorarea orașului borșa și a împrejurimilor a fost posibilă datorită agenției #NeverlandPlace în cadrul unui proiect de promovare turistică ce e încununat de Festivalul Hribilor. #borsamm #neverlandplace #hribe

 

Citește mai multe http://corinamatei.ro/travel/romania/festivalul-hribilor-la-prima-editie-borsa-ep-2/

Publicată de Cory's Blog pe Marţi, 21 August 2018

Comments

comments

LEAVE A REPLY