Malmö în două zile și patru anotimpuri!

0
Malmö în două zile și patru anotimpuri!

Așteptam vacanța asta ca pe pâinea caldă, mai ales că Malmö a apărut în plan din întâmplare. Stabilisem o vizită la o dragă prietenă în Danemarca, dar nu știu cum nu s-au legat zborurile așa cum am vrut noi, iar kiwi mi-a sugerat și o cursă directă către Malmö. M-am consultat cu prietena mea și…ok, let’s do that!

Bun, îmi calc pe inimă spunându-mi de zeci de ori „ce poate fi mai rău” și sunt de acord să călătoresc din nou cu acea companie cu o politică anti-clienți (una dintre pățanii am postat-o aici. Nu iert. Ever. Și nu o recomand!). De data asta mi-au dat un sandviș cu șuncă ce expiră în martie 2018, dar care era datat ca producție în acea zi. Haha, nu cred!

În fine, trecem peste. Am ajuns cu bine la destinație. Frig și vânt rece. Aeroportul este cât un supermarket și imediat am ieșit imediat la autobuzul care urma să ne ducă spre centrul orașului. Este cea mai rapidă și ieftină modalitate de a ajunge în Malmö Center: 40 minute, 55 de lei (115 SEK). Dacă iei biletul online, costă 50 de lei (105 SEK).

Un traseu printre nori

După ce ne-am lăsat bagajele la cazare (vă povestesc mai târziu despre super-cazarea noastră de pe Airbnb), ne-am făcut un plan astfel încât să vedem centrul, catedralele, turnul și câteva parcuri. Cum Malmö e micuț, nu ne-am făcut probleme cu timpul. Mai multe probleme ne făceam uitându-ne pe cer. Norii treceau atât de repede, că parcă ne uitam la un film în fast forward. O rază de soare, urmată de o ploaie torențială de 3-4 minute, după care venea o burniță enervantă când chiar credeai că s-a oprit. Apoi altă rază de soare care mă făcea să renunț la geacă pentru două minute, când venea o rafală de vânt rece cu miros de iarnă. Brrr! Dar am învățat să ne strecurăm printre picăturile de ploaie, care, în anumite momente, aveam senzația că se transformă în gheață.

Kungsparken (Parcul Castelului)

Un mic Cișmigiu atins de culorile toamnei, liniștit. Auzi numai rățuște de pe lac și câteva biciclete ce mai trec pe aleea asfaltată. Noi am grăbit pasul de la un copac spre altul, pentru că iar începuse să plouă mai tare, dar am revenit și a doua zi de dimineață, când se înseninase și doar ne-a bătut vântul. Atunci, am vizitat și Slottsträdgården, parte integrantă din acest parc, unde se cultivă legume, plante aromatice și pomi fructiferi, astfel încât prichindeii să afle cum cresc fructele și legumele pe care le iau din magazine.

Malmöhus (Castelul din Malmö)

Nu-i nici pe departe cel mai frumos castel pe care l-am văzut. E o fortăreață ridicată în anii 1400 ce seamănă mai mult cu o închisoare. Înconjurată de apă, clădirea are și două turnuri scunde și rotunde – vedetele fotografiilor făcute aici.

În acest castel au locuit la un moment dat regii Danemarcei (Malmö a aparținut de Danemarca până în1658), iar în 1914 a devenit închisoare militară. Astăzi funcționează ca spațiu muzeal – de artă, de istorie și de natură (acvariu) – și ca spațiul de desfășurare al evenimentelor culturale și artistice din Malmö. Tariful de acces este aprox5 euro pentru o plimbare în istorie, până la bravii vikingi! Biletul include și intrarea la Muzeul Tehnic, și o plimbare la moara de vânt suedeză, astăzi un monument istoric.

Malmö Konsthall

Este unul dintre cele mai mari centre expoziționale de artă contemporană din Europa. A fost deschid în 1975, iar intrarea este liberă. Interesant nu este numai muzeul în sine cu expozițiile sale inedite, ci și mica piațetă din fața sa, unde se înalță trei coloane aurii, ce fac un contrast uimitor cu turnul Catedralei Sf Ion, roșiatic, ce se înalță în spatele pieței. Nu am aflat semnificația coloanelor, însă impactul vizual nu este de neglijat, indiferent de vreme.

Catedrala Sf. Ion

O biserică luterană ridicată în 1903, este închisă în acest sezon pentru lucrări de reabilitare. Ce e special la ea e că s-au folosit 20 de tipuri de pietre naturale pentru ornamentele sale. Pot fi identificate ușor după nuanțele lor. Mai știu și că în amvon există o sculptură faimoasă din stejar, în cinci secțiuni, care descriu viața lui Iisus.

O plimbare prin Centrul Vechi

E chiar impresionantă. Piețele extrem de curate, atmosfera liniștită, clădirile îngrijite și bicicletele rezemate de câte-un stâlp, multe neasigurate (în niciun fel. Nici cu cablu, nici cu vreo cătușă pe roată), m-au făcut să mă îndrăgostesc de această lume. Poate și pentru că tocmai ieșise o rază de soare. În Stororget am făcut cunoștință cu faimoasele case de secol 17, păstrate impecabil. Dar asta nu e tot. În spatele catedralei Sf Petru, este strada Ostergatan, unde poți admira case și mai vechi, și mai frumoase. Aici, la numărul 8, vei găsi  Thottska, cea mai veche casă din Malmö, construită în 1558!

Catedrala Sf. Petru

Este una dintre cele mai vechi clădiri din oraș, numai că a suferit multe modificări de-a lungul timpului și astăzi nu mai are în totalitate înfățișarea originală. Construită inițial în secolul 14 în stil gotic, din cărămidă, după modelul unei biserici germane, a fost puternic afectată de vreme și parțial reconstruită. Ceea ce putem vedea astăzi este ce a căpătat-o în anii 1890. Ce mi-a plăcut cel mai tare a fost atmosfera din interior. La intrare, în stânga, cum te duci spre cea mai veche parte a bisericii care s-a păstrat până azi, sunt așezate câteva scaune, fotolii și mese, unde cei vârstnici stăteau la o vorbă. Tot acolo sunt termosuri de cafea și ceai, de unde oricine se poate servi. În spate este o mică bibliotecă ce conține cărți religioase, și ea la liber.

Podul David Hall

Este tot în Centrul Vechi, lângă Cine Royal. Aici nu podul în sine este faimos, ci opera de artă de pe el. Pe ambele laturi sunt perechi de pantofi din bronz, 19 în total. Sunt încălțările unor artiști faimoși suedezi și se află aici în semn de tribut.

Folkets park

Este cel mai vechi parc tematic din oraș, inaugurat în 1891. Mi s-a părut haotic, cu porți asiatice, locuri de joacă pentru copii, statui, un trandafir de plastic, un teren vălurit și colorat, o roată, scene pentru concerte… însă trebuie să recunosc că mi-a plăcut Pavilionul Maur din parc transformat în ballroom. Tot aici există o expoziție de reptile, unde poți vedea inclusiv cameleoni. Da, e parcul pentru orice!

Gara Centrală

Inima transporturilor feroviare și rutiere din Malmö, a fost ridicată în 1856 și reconstruită după un incendiu puternic în 1872. Anual, peste 17 milioane de pasageri trec pe aici. Înăuntru am găsit tot confortul: restaurante, buticuri, bănci, căldură și o curățenie impecabilă!

Farul Vechi

Micul far de pe malul mării stă mărturie că Malmö a fost un port important încă din secolul al XII-lea. De la gară se vede farul, nu este mult de mers pe jos .

Turning Torso

Cea mai faimoasă construcție din Malmö, Turnul Răsucit este și cea mai înaltă clădire din Scandinavia (190 de metri). Și evident, primul skyscrapper răsucit din lume. De ce? Pentru că s-a putut. Iar arhitectul este spaniol! Cel mai ciudat este că e o clădire rezidențială. Are 54 de etaje și 147 de apartamente. Construcția a început în 2001 și s-a încheiat în 2015. Și nu se poate vizita, deși ar fi fost interesant să facă un restaurant sau view point la ultimul etaj.

Plaja orașului

De la Turning Torso ajungi imediat pe plajă, despărțită de oraș printr-un parc lung, cu verdeață și lacuri. Pe plajă, efectiv ne-a luat vântul pe sus și a fost pe punctul de a ne pune piedică. Dar view-ul este superb. În stânga Turning Tower, în dreapta se vede Podul Øresund. La capătul unui dig găsești Ribersborgs Kallbadhus o clădire istorică deschisă în 1898, cu băi publice în aer liber, cu spa și saună. Tot aici este și un restaurant bine cotat.

Parcul Pildamms

Poate cel mai frumos parc pe care am apucat să-l vizitez în oraș. Tot aici, am trăit și o întâmplare cel puțin ciudată. Soare și frumos, ajungem în fața porților parcului și ne oprim să ne uităm pe harta de la intrarea în parc.

Silvia (arătând spre parc, unde o rază de soare puternică pica pe gazonul verde. În lumină, stropi de apă): Ce se vede?

Eu (nu-mi vedea să cred): Udă gazonul?

Silvia: Așa, de sus?

Eu: Fugi, că vine spre noi!!!

Și abia apucăm să ne adăpostim sub primul copac, că o ploaie torențială de vară de toată frumusețea a venit spre noi. A fost foarte amuzant să vedem și să discutăm despre asta. Noroc că ploaia a durat două minute, apoi ne-am văzut de plimbare în continuare. Soarele nu a dispărut nicio clipă de pe cer.

Podul Øresund

Øresund este un pod rutier și feroviar relativ nou (deschis în iulie 2000) și are o arhitectură unică în lume. Podul ce leagă Suedia de Danemarca se transformă în tunel…undeva prin mare, pe o insulă artificială… Adică trece peste mare, apoi intră pe sub mare!

Podul are 8 kilometri și pornește de pe malul Suediei, din Malmö, și se termină pe insula artificială Pepparholm, care se află în mijlocul strâmtorii. Aici, drumul se transformă în tunel, care iese la suprafață pe insula Amager, care aparține de Copenhaga. De ce un tunel? Pentru că un pod ar fi trebuit să fie foarte înalt (să nu fie afectat de furtunile de pe mare), ceea ce ar fi încurcat avioanele care decolează și aterizează în Copenhaga, aeroport aflat în proximitatea podului.

Taxa de trecere a podului cu mașina personală este de 43 de euro.

Și o cazare wow

Cum Booking nu ne-a dat nicio variantă sub 100 de euro pe noapte pentru acea perioadă, am ales să stăm prin Airbnb. Am găsit o o cazare cumba între plajă și centrul vechi, adică în centru, o poziționare care nu ne-a obligat să mergem cu autobuzul nici măcar o dată. Gazda noastră, o portugheză pensionară super open-minded, ne-a oferit o cameră tare drăguță, decorată în stil scandinav. Las linkul aici pentru când plănuiți un city break în Malmö.

Curiozități locale:

  • În Suedia, nu vei găsi alcool în magazine. Decât bere până în 3,5% alcool. Am văzut numai bere și cidru pe care scria „low alcohol” sau ”non-alcoolic”. Pentru o sticlă de ceva, trebuie să te duci la un magazin specializat, Systembolaget. Asta pentru că suedezii au grave probleme cu alcoolul, iar statul a decis să restrângă punctele de vânzare. De exemplu, în Malmö există doar patru asemenea magazine.
  • Dar cineva a vrut să ne vândă iarbă în piațeta Stororget din Centrul Vechi!
  • Oriunde poți plăti cu cardul. Vânzătorii nu pun mâna pe cardul tău decât dacă nu ești capabil să-l bagi singur în POS. Dar am fost dezamăgită să găsesc în multe locuri aparate fără contactless.
  • Te salută cu [hai] nu pentru că recunosc că ești străin, ci pentru că la ei „Bună!” se scrie Hej, pronunțat ca în engleză.
  • Până târziu în noapte cerul a fost oarecum luminos, deși era întuneric afară per ansamblu. Un fel de crepuscul.
  • Am avut senzația că există un fast food la orice pas, la orice colț de stradă. Chiar și așa, suedezii nu sunt grași, merg zilnic cu bicicleta și aleargă mult dimineața.
  • Din Suedia vin IKEA, Avicii, Ericsson, Absolut Vodka, H&M, Electrolux, Nordea, Oriflame, The Pirate Bay, Spotify, dar și Tetra Pak-ul în care cumpărăm laptele acum.

Vă las cu atmosfera:

Malmö în două zile și patru anotimpuri!

Posted by Cory's Blog on 19 Octombrie 2017

LEAVE A REPLY