Informează-te corect înainte să pleci în destinații exotice!

0
Informează-te corect înainte să pleci în destinații exotice!

Întâlnesc tipuri de oameni (nu neapărat călători experimentați) ale căror păreri ating extremele. De la „nu plec acolo niciodată că o să mor” la „mă duc în locul X pur și simplu, toată lumea exagerează, doar nu m-oi îmbolnăvi chiar eu de ceva” sau „nu fac niciun vaccin că *introduceți o teorie a conspirației aici*!”. Ei bine, i se poate întâmpla oricui. Dar cu masurile elementare de prevenție, poți avea cea mai frumoasă vacanță exotică din viața ta!

Vaccinul: între obligație și responsabilitate

Există destinații pentru care se cere obligatoriu carnetul de vaccinuri. În țările din Africa Centrală, de exemplu. Unde, dacă nu le faci, pur și simplu… nu te duci. Sau riști stai în carantină în aeroport când te întorci. Eu n-aș risca 🙂

Pentru alte țări, vaccinurile nu sunt obligatorii, însă uneori sunt recomandate. Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă și le face sau nu. Important e ca înaintea oricărei decizii să te informezi cât mai bine și să ții cont de toate metodele de prevenție de care dispui.

Lucrând la un material strict pe subiectul vaccinurilor pentru destinații exotice, am apelat la doamna Daniela Shah, co-proprietar la agenția Eturia, care este medic la bază. Iar, pentru Revista Ioana, mi-a răspuns la multe întrebări pe care sunt sigură că le aveți și voi, mai ales dacă vreți să plecați într-o zonă de risc. Doamna Shah consideră zonă de risc tot ce este în afara Europei, Americii de Nord, Australiei sau Noii Zeelande. Africa, Asia, America Centrală și de Sud intră în categoria ariilor cu risc de îmbolnăvire ridicat!

Nimic fără medic!

Am vorbit despre boli, despre vaccinuri și reacții adverse, despre importanța consultării unui medic specialist înainte de a pleca. Nu am uitat nici măsurile de prevenție elementare, pentru că pentru unele boli nu există vaccin. Nu am uitat să întreb nici despre pastilele de malarie, atât de toxice pentru ficat.

Care sunt cele mai frecvente boli tropicale care cer măsuri de precauție? Ne puteți face o hartă a celor mai periculoase boli?

În general, vorbim despre malarie, febră galbenă, febră Dengue, poliomielită, febră tifoidă, iar în ultimii ani s-a vorbit despre holeră, gripă porcină, gripă aviară, Ebola, Zika și probabil, în viitor, vor mai fi și altele. Este greu de făcut o hartă a bolilor periculoase, pentru că, de fapt, dacă vom călători într-o destinație exotică în afara Europei (mai puțin America de Nord, Australia sau Noua Zeelandă) putem fi expuși bolilor tropicale. Dacă se respectă însă măsuri elementare de igienă precum și metodele de prevenție recomandate de medic, putem călători oriunde fără griji, pentru a descoperi minunățiile acestei planete pe care suntem privilegiați să trăim.

Cum se pot contacta aceste boli?

Țânțarii sunt purtătorii majorității virusurilor exotice, dar există și boli determinate de de înțepătura muștei tse-tse, în anumite țări din Africa. Iar virusurile respiratorii (de exemplu cel al gripei porcine) se transmit și prin atingerea ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate, pentru că aceste virusuri pot persista ore în sir pe diverse suprafețe pe care le putem atinge (clanțe, uși, mese, suprafețe din bai, bucătarii, restaurante, jucăriile copiilor etc).

Cum ne putem feri de ele în zonele de risc?

Recomand turiștilor să fie cât mai acoperiți și să folosească repelenți puternici împotriva țânțarilor, care conțin 25-50% DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) sau alte produse ce conțin 20% picaridin (Bayrepel).

Mi-a spus doamna Shah, printre altele.

Citiți tot materialul, care este destul de lung, despre această problemă care ne afectează pe toți cei care dorim să plecăm în destinații exotice în numărul de noiembrie al Revistei Ioana, încă pe piață!

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY