Vizită la fabrica de salate Eisberg

0
Vizită la fabrica de salate Eisberg

După vizita la Fabrica de Chifle, a urmat cea de la Eisberg – la salate. Știți că nu mă omor după verzituri, dar m-a încântat să vin în acest loc și să aflu ce se întâmplă acolo!

Undeva, pe Șoseaua de Centură, în Cernica, există o mică fabrică de „spălarea, sortarea și ambalarea legumelor proaspete”. Dincolo de descrierea seacă, trebuie să știi că Eisberg produce 170.000 pungi de salată pe săptămână pentru retail, apoi se ocupă de încă vreo 10-12 tone de salată pentru McDonalds. Da, asta e foarte mult!

Fabrică de lux

Am aflat că fabrica are în total 50 de angajați și că încearcă, pe cât posibil, să procure marfă locală. Când legumele nu îndeplinesc toate condițiile stricte pe care le cere certificarea (inclusiv producătorul trebuie să demonstreze că angajații se spală pe mâini înainte să muncească la câmp, iar cultura trebuie udată cu apă potabilă) sau în perioadele anului în care salata nu se face la noi, furnizoare de materie primă devin țările din sudul Europei (Spania, Italia, Grecia), dar și Turcia sau nordul Africii. Așa că Eisberg are materie primă proaspătă 365 de zile pe an! Iar cea mai mare exigentă a firmei este calitatea produsului, de la care nu va face niciodată rabat. Ca să înțelegeți ce înseamnă acest lucru, inclusiv produsele de import trebuie să fie la poarta fabricii la maximum 24 de ore după ce au fost culese de pe câmp.

Pregătire extremă pentru vizită

Ca și la cealaltă fabrică, am fost puși să renunțăm la orice fel de bijuterie, la telefoane, apoi am fost echipați corespunzător cu halate de unică folosință, bonetă (unde am avut grijă ca niciun firicel de păr să nu iasă de sub ea), cu botoși de plastic. Odată echipați, ne-am mutat în cealaltă parte a vestiarului, unde nu poți călca altfel. Din vestiar am ajuns într-un fel de cameră de igienizare, care m-a uimit! Aveam în față un turnichet care nu m-a lăsat să trec până nu am băgat mâna sub dozatorul electric de săpun. Odată ce am făcut asta, am intrat în zona de chiuvete unde m-am spălat pe mâini și m-am uscat.

Apoi, alt turnichet, ca să întind mâinile sub dispersorul cu dezinfectant, în timp ce călcam pe un grilaj scufundat trei degete în sterilizant, ca nu cumva să mai existe microbi pe botoșii de unică folosință înainte de intrarea în camera sterilă. Apoi ni s-au dat măști și mănuși.

Un tur printre salate

Am intrat efectiv în zona de lucru. Am luat procesul de undeva de pe la mijloc. Pe trei rampe veneau salatele pentru a intra la spălat, pe un traseu luuuung. Apa „vibra”, iar frunzele parcă erau la mașina de spălat. Ajunse la capătul traseului, acestea erau scuturate de aparate și aruncate într-un coș cu găurele.

Coșul se punea într-un alt aparat, unde salata se usca (!), apoi se răsturna într-un container. Containerul a fost urcat la etaj, unde a fost vărsat într-o altă mașinărie, care cântărea și ambala pungile de salată, introducând în același timp gaz protector în loc de aerul cu oxigen. Produsul final intra pe o bandă „inteligentă”, care arunca punga dacă detecta că aceasta conținea altceva decât salată. Ni s-a făcut și o demonstrație cu tipuri diferite de materiale nedorite: feroase, neferoase și…sincer, nu-mi mai amintesc acum! Înauntru nu am avut voie nici cu pix, carnețel sau telefon. Apoi pungile se controzează să fie închise ermetic.

Am ieșit de aici și ne-am îndreptat către prima parte a procesului: depozitul – locul prin care intră și în care se păstrează materialele până ce intră la prelucrare (aici am dârdâit mai rău ca înainte, temperatura era de 2-4 grade Celsius), linia de lucru pentru salate – unde 6 angajați curăță salata înainte ca aceasta să intre la tocat în mașinărie (după care la spălat) și linia de lucru pentru frunzele care nu se spală (pentru că nu ar rezista). Am aflat că tot ce este la caserolă este nespălat, iar tot ce se ambalează în pungă se pune direct în farfurie! Toi aici se ambalează și feliile de măr pentru McDonald’s!

Poftă bună!

Pe pungile de salată scrie că au un termen de valabilitate de 5 zile, însă este doar o măsură de siguranță, deoarece producătorul nu știe dacă vor fi ținute în condiții optime în magazinul la care sunt livrate. În afară de McDonald’s, Eisberg livrează și către Billa sau Mega Image, sub forma produselor „marcă proprie”.

Credit foto: PR Mc Donald’s/Mihnea Ratte

Comments

comments

LEAVE A REPLY