În vizită la Fabrica de Chifle Titan

0
În vizită la Fabrica de Chifle Titan

Ceea ce trebuia să fie o zi obișnuită și nu neapărat foarte interesantă, s-a transformat într-o experiență unică: am fost „turist” într-o fabrică de chifle pentru prima dată în viața mea!

Drăguții de la McDonald’s ne-au chemat să ne arate de unde se aprovizionează și cum se fac lucrurile în acele locuri.

Am ajuns la unul dintre punctele de lucru ale Fabricii de Pâine Titan, cel din Cernica, Ilfov. Aici se fac chiflele pentru McDonald’s-urile din România, Bulgaria, Ungaria și Grecia! Adică oriunde vă opriți să mâncați la Mc pe aici, vă veți delecta cu chifle produse la Titan!

Ni s-a povestit puțin istoria companiei și cum fabrica a ajuns să livreze între 60 și 70% din producție către McDonald’s, după reguli stricte. Restul producției se duce către Mega Image, Billa și Lidl – fiecare magazin are rețeta sa de produs!

https://www.facebook.com/MihneaRatteFotograf

Igienă cu exigență

Urma să facem o vizită în fabrică, așa că trebuia să ne pregătim pentru asta: ne-am dat jos toate bijuteriile, ne-am spălat bine pe mâini, ne-am pus boneta pe cap, botoșei peste încălțăminte, ne-am îmbrăcat cu halate de unică folosință și ne-am pus mănuși cele care…aveam manichiura făcută! Indicațiile au fost clare: nu punem mâna pe nimic și nici nu ne apropiem mai puțin de un metru de aparate. Iar angajatelor le este interzis inclusiv să se machieze!

O hală ca un muzeu SF

Pentru mine, a fost prima vizită într-o fabrică atât de bine tehnologizată și automatizată. Containerele cu materie primă sunt imense (materie primă care proprietarii încearcă pe cât posibil să o achiziționeze din România pentru a încuraja economia locală, însă intervin probleme legate de calitate, așa că trebuie să completeze cu produs de import), apoi o mașină imensă frământă o cantitate imensă de cocă. Aceasta pleacă pe bandă și intră în alt aparat modern, care dozează guguloaie micuțe, ce se rostogolesc prin făină și ajung în niște tăvi ca cele de brioșe pe care le știm noi, numai că mult mai mari. Apoi banda duce tăvile în camera de dospire, o spirală imensă în care viitoarele chifle petrec fix 48 de minute. Ieșind de acolo sunt presărate cu susan, apoi intră în cuptor, unde stau între 7 și 9 minute, în funcție de sortiment. Ei…când am ajuns în acea zonă totul mirosea atât de bine, că înghițeam în sec în timp ce ne uitam luuung la chifle. Iar șeful ne-a permis să mâncăm.

Containerele cu materie primă
Se amestecă aluatul și se dozează
bilele de aluat trec prin făină
…sunt presate…

…în tavă!
merg mai departe…
Sunt presărate cu susan și trimise la cuptor
ies din cuptor…

Senzația de a rupe din acele chifle aburinde și de a le gusta a fost incredibilă. Erau atât de moi, pufoase și gustoase, că probabil aș fi mâncat o tavă întreagă! Aș fi vrut să filmez să vă arăt, însă telefonul mobil este un alt obiect interzis în zonă…

Odată ieșite din cuptor, chiflele sunt trimise către un alt proces automatizat, cel de răcire – 27 de minute fix! Banda nu se oprește, chiflele ajungând la controlul calității, unde trei oameni dau la o parte orice chiflă ce prezintă și cel mai mic defect! Pâinicile intră apoi la ambalare și, în mai puțin de 2 ore de la ieșirea din cuptor, sunt depozitate într-o cameră cu răcire rapidă, unde temperatura stă la -24 de grade Celsius.

la răcire
controlate din nou
ambalarea
lăzile se depozitează la -24 de grade

36.000 de chifle/oră

Da, atât produce fabrica pentru ca clienții McDonald’s să mănânce unele dintre cele mai pufoase chifle. Procesul este atât de bine tehnologizat, încât în fabrica de 4.000 mp (plus încă 3.5000 mp depozit), are doar 36 de angajați (12 angajați ) și se lucrează încontinuu de luni până vineri. Seara de vineri este dedicată procesului de igienizare, care durează 8 ore!

Curioși din fire, am aflat și care este rebutul: între 2 și 2,5% din producție (ceea ce este foarte puțin, o fabrică de acest gen, are undeva la 5%). Iar acesta ajunge la fermele pentru animale. Alteori, chiflele au fost donate către biserici, la cerere.

Cuvântul cheie: natural

McDonald’s a venit la Fabrica de pâine Titan cu propria rețetă și a cerut ca nu cumva să fie adăugați aditivi. Ca să nu se altereze în timpul livrării, la ambalare este scos oxigenul din pungă și înlocuit cu CO2, pentru a nu permite dezvoltarea bacteriilor. Apoi urmează răcirea rapidă. Iar după decongelare, chiflele nu țin mai mult de 48 de ore. Pur și simplu mucegăiesc.

Alți clienți ai fabricii preferă adaosul de aditivi pentru un termen de valabilitate de până la o săptămână.

O afacere complicată

Să deschizi o fabrică de chifle nu este deloc ușor. Investiția inițială a fost de 18 milioane de euro, furnizorii de materie primă la cele mai înalte standarde se găsesc foarte greu, iar totul trebuie să fie perfect. Cea mai drastică parte este când se oprește gazul sau curentul chiar și pentru un minut: tot ce este în fabrică se aruncă, pentru că nu ar mai respecta timpii și temperatura de preparare.

Tot aici se produce și pâinea Toast.

https://www.facebook.com/MihneaRatteFotograf

Am plecat de acolo cu un gust bun, impresionată! Drumul a continuat spre fabrica de salate Eisberg, despre care vă voi povesti data viitoare!

Credit foto: PR Mc Donald’s/Mihnea Ratte

Comments

comments

LEAVE A REPLY