UNICEF propune Pachetul Minim de Servicii

0
UNICEF propune Pachetul Minim de Servicii

Ieri, la Camera Deputaților, a avut loc o dezbatere pe tema unui proiect propus de UNICEF, care vine să ajute copiii din familiile cele mai vulnerabile.

Pachetul minim de servicii este soluția cea mai ieftină pentru stat (0.067 % din PIB) și cea mai avantajoasă pentru acești copii. Este o investiție de viitor, având în vedere că:

  • aproximativ 50% dintre copii sunt expuși riscului de sărăcie
  • 300.000 de copii nu se duc la școală
  • 10% dintre sarcini sunt înregistrate la adolescente
  • au fost raportate 12.000 de cazuri de violență asupra copiilor.

Ce este Pachetul Minim de Servicii

Pachetul înseamnă acordarea de servicii la nivelul comunității în domeniul sănătății, protecției sociale și educației. Pachetul poate fi accesat de către orice familie, însă vizează în mod special copiii cei mai vulnerabili. Pachetul Minim include o componentă puternică de prevenire a sărăciei, abandonului școlar, instituționalizării copiilor, violenței, bolilor.

Aplicarea programului

Concert, pachetul propune ca în fiecare comunitate să existe cel puțin un asistent social, o asistentă medicală comunitară și un consilier școlar. Aceștia vor sprijini copiii și familiile lor, acordându-le servicii în funcție de nevoi. Cei trei specialiști trebuie să colaboreze strâns în beneficiul copiilor, lucrând, în același timp, cu primăria, ONGurile și alți parteneri din comunitate.

Proiectul se află în curs de testare în Moinești, județul Bacău, cu ajutorul finanțărilor norvegiene.

Screen Shot 2016-03-23 at 15.55.44

*din broșura de prezentare a programului

Abordarea intersectorială

Cum copiii se confruntă cu mai multe tipuri de riscuri, se impune o abordare intersectorială. De aceea, UNICEF a reunit în Sala Drepturilor Omului a Parlamentului României reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului și ai autorităților centrale și locale, ai ambasadelor și a ONG-urilor active în protecția drepturilor copilului.

Dezbatere în beneficiul copiilor

Primul care a luat cuvântul, a fost Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, care s-a arătat îngrijorat de statistici și care a declarat că „susțin cu tărie adoptarea pachetului minim de servicii pe baza cărora copiii pot fi protejați […] toți copiii și adolescenții trebuie să meargă la școalăși să aibă acces la serviciile medicale primare.”

dezbatere UNICEF

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Claudia Ana Costea, a prezentat datele de la Institutul Național de Statistică și a semnalat principalele probleme cu care se confruntă România și care au dus la crearea Pachetului Minim de Servici Sociale: bugete locale insuficiente, deficit de specialiști – un asistent social la 40 000 de locuitori, dezvoltarea inegală a serviciilor sociale.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a ținut să mulțumească UNICEF-ului pentru acest program, susținând că acesta „are valoare numai atunci când devine politică publică”.

La eveniment au mai participat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Regatului Norvegiei în România și Viorel Ilie, primar în Moinești, comuna în care este testat Pachetul Minim de Servicii.

Mai multe detalii despre program aici.

____

*Notă personală: Sincer, mă bucur să văd că un proiect atât de bun se bucură de susținere. Însă aștept ca lucrurile să fie făcute, nu doar să se vorbească pe marginea lor. V-am povestit despre acest pachet ca să știți că soluții există, se pot implementa chiar cu un buget minim, iar soarta copiilor săraci se poate îmbunătăți. Vorbiți despre acest program, implicați-vă pe cât puteți și faceți presiuni când aveți ocazia. Numai așa se va schimba ceva.

Comments

comments

LEAVE A REPLY