De unde vin doctorii? De la UMF!

0
De unde vin doctorii? De la UMF!

Camelia Sandu, studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, ne povesteşte cum stau lucrurile, de fapt, în această instituţie. Fără ocolişuri, ea ne descrie condiţiile în care studenţii se pregătesc să salveze vieţile oamenilor.

Despre domnul conferenţiar dr. Naum Ciomu. Ţi se pare normal ca un doctor căruia i s-a retras dreptul de a profesa pe o perioadă de timp să-i înveţe pe alţii să profeseze medicina?

Da, mi se pare normal pentru că are mulţi ani de experienţă în spate şi poate greşala sa nu a fost făcută în mod conştient. În predarea anatomiei nu are nicio legătură capacitatea de bun chirurg, de bun practician a unui doctor. Domnul doctor a scris numeroase lucrări de anatomie ceea nu poate demonstra decât extrem de buna sa pregătire şi vastele cunoştinte în acest domeniu. Personal, consider că vor trece mulţi ani până când se va mai naşte un om cu o inteligenţă nativă şi o memorie atât de impresionantă ca a domnului profesor.

Ce spun studenţii de la UMF despre acest lucru?

Părerea generală a studenţilor este că domnul Ciomu este unul dintre cei mai talentaţi, inteligenţi şi mai bine pregătiţi doctori ai României – practic un geniu.

Trecând peste pregătirea lui profesională, pe forumul UMF se scrie că pe de-o parte este un om bun ce stie să comunice cu studenţii, dar pe de altă parte că nu-i respectă, că îi jigneşte, că nu este corect la acordarea notelor. Care este realitatea?

Realitatea este că dacă are o problemă cu tine îţi spune în faţă “eşti blondă”, nu “eşti proastă”. Nu-ţi poţi permite să-l sfidezi nici măcar cu o privire. Impune respect, îşi impune punctul de vedere. Tot timpul are ceva de spus, în sensul că trebuie să-l asculţi şi să-l urmezi. Dă nota pe care o meriţi 100%. Nu ştiu să fi dat vreodata 10. Dar nu se poartă urât. Ţine la noi şi e mereu între noi, vorbeşte cu noi, povesteşte lucruri din experienţa lui sau despre mari profesori de anatomie sau mari chirurgi.

Predarea, practica, evaluarea la UMF se desfăşoară aşa cum ar trebui? Un viitor medic are ce învăţa astfel încât să fie sigur pe el când va trebui să profeseze?

Nu. La anumite catedre, profesorul e complet pe dinafară. Acolo nu-ţi poţi permite decât să înveţi ca papagalul şi să uiţi tot în două săptămâni. Există foarte puţine lecţii interactive, e prea multă informaţie dintr-o dată să o ţii minte şi să o aplici peste un anumit timp. La cursuri nimeni nu-şi dă interesul. Notele se dau ca la loterie, unii studenţi fiind defavorizaţi. Învăţământul medical românesc mai are o groază de învăţat şi nu trebuie să-şi mai bată joc de viitorii doctori.

La ce catedre te referi mai exact când spui ca profesorii nu-şi dau interesul?

La genetică, psihologie medicală, fiziologie şi biologie celulară şi moleculară în mod special. În mare parte profesorii şi asistenţii se poartă cu respect, dar sunt dezinteresaţi să te înveţe ceva aplicabil.

Ce ai de spus în legătură cu organizarea cursurilor?

Organizarea cursurilor se bazează tot pe dezinteres, iar doctorii cu care ar trebui să facem cursurile, de obicei,  îşi trimit asistenţii.

Cum sunt favorizaţi studenţii?Pe ce criterii?

Criteriile exacte nu au fost descoperite, dar sunt convinsă că există foarte mulţi studenţi avantajaţi de statutul social şi material al părinţilor lor.

Atunci ştii cazuri în care studenţii au dat şpagă sau au făcut alte lucruri ca să aibă note mari?

Doar am auzit.

Ce părere ai despre taxa imensă pe care studenţii o platesc pentru a învăţa acolo?

Nu există condiţii de acei bani. Avem doar ustensilele strict necesare la laborator. În rest, o mare parte din mobilier este de vârstă cu facultatea. Nu avem suficiente cadavre pe care să putem lucra şi nu există interes pentru igiena din facultate. Nu avem nici măcar săpun la baie sau oglindă – paradoxal, suntem o unitate care învaţă despre igienă.

Ştiu că UMF este singura facultate care mai lucrează pe cadavre. Ce părere ai despre asta? Cum se lucrează? Cat timp ţineţi un cadavru?

Există o parte bună în lucrul cu cadavrele prin prisma faptului că este o experienţă care te apropie de realitate. Însă organele cadavrului stătut luni de zile în sală de disecţie nu prea mai seamănă cu ceea ce găsim în corpul viu din pricina faptului că se …usucă . Un cadavru proaspăt (nu ţinut în băi de formol) ar fi o alternativă bună pentru o scurtă perioadă de timp (pentru că se împute). Un cadavru este folosit doi ani de zile timp în care se predau toate formaţiunile anatomice. Toate acestea se întâmplă deoarece facultatea nu poate procura îndeajuns de multe cadavre.

De ce facultatea nu poate face rost de cadavre noi?

Ni s-a spus că mafia patronilor de pompe funebre este atât de înfloritoare încât facultatea nu mai are acces la acestea. Adică angajatul de la morgă, contra unei sume de bani, îi informează pe aceşti speculanţi atunci când există un cadavru neidentificat, iar ei îl ridică şi primesc de la primărie un ajutor pentru înmormântare. Trăgând linie, afaceriştilor le rămâne o sumă considerabilă în buzunar. Din pricina faptului că facultatea nu poate să mituiască, aceasta nu poate procura îndeajuns de multe cadavre necesare studiului.

Cum sunt studenţii de la UMF? O imagine generală…

În primul rând sunt foarte mulţi studenţi străini, majoritari fiind cei arabi, care au grupurile lor exclusiviste. Deşi cunosc limba română, aceştia vorbesc numai în arabă şi, deşi sunt în ţara noastră, atitudinea lor faţă de femeile românce este de superioritate şi intimidare.

Mie personal mi se pare că studenţii la medicină nu prea se spală pe mâini, neajutându-i nici condiţiile de igienă oferite de facultate, însă ca promoteri ai unei vieţi sănătoase, aceşti oameni ar trebui să vină deja cu o anumită educaţie.

Din cauza faptului că fetele sunt majoritare, există antipatii, dar în mare parte sunt nişte oameni cu care oricine se poate înţelege în mod civilizat.

Sunt şi oameni care nu au ce căuta acolo, nu-i vad în postura de membri ai elitei sociale.

De ce spui că nu au ce căuta acolo?

În viziunea mea, un viitor doctor trebuie să fie altruist, să-i fie milă de oameni, în schimb unii colegi sunt de o răutate rar întâlnită în mod gratuit, sunt egoişti şi figuranţi.

Comments

comments

LEAVE A REPLY